Schiff bazı kompleksi içeren kendi kendini onaran silikon elastomer sentezi ve performansının belirlenmesi


Kaymazlar E. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Çoğu elastomer kullanım ömrü dolduktan sonra geri dönüşüm oranlarının çok düşük olması veya geri dönüşüm prosesinin maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle atık olmakta ve çevre kirliliği açısından problem oluşturmaktadır. Bu nedenle son yıllarda kullanılan malzemelerin geri dönüşüme uygun hale getirilmesi veya kullanım ömrünün uzatılması amacıyla yapılan sürdürülebilir (sustainable) malzemelerin üretimi çalışmaları hız kazanmıştır. Malzemenin kullanım ömrü uzatılarak hem bu malzemelerin sentezinde kullanılan kimyasalların kullanım oranının azaltılması hem de oluşan atık miktarının azaltılması mümkündür. Bununla birlikte medikal, robotik ve elektronik uygulamalarda kullanılan bazı mühendislik polimerlerinin maliyetinin oldukça yüksek olması nedeniyle bu tür polimerlerin kullanım ömrünün uzun olması ekonomik olarak tercih edilmektedir.  Bu noktada kendi kendini onarma özelliği polimerlerin kullanım ömrünü arttırması açısından oldukça önem kazanmaktadır.

Bu projede, Schiff bazı kompleksi içeren kendi kendine onarma özelliğine sahip silikon elastomerler sentezlenerek elastomerin kendi kendine onarım performansının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, amin sonlu polidimetil siloksan ile 2,5- Tiyofendikarboksi aldehit, 2,5- Furandikarboksi aldehit ve 2,6- Piridindikarboksi aldehit olmak üzere 3 farklı aldehit kullanılarak bir dizi Schiff bazı içeren silikon elastomer sentezlenecektir. Son olarak demir, nikel ve çinko olmak üzere 3 farklı metal kullanılarak farklı formülasyonlarda metal- Schiff bazı kompleksleri sentezlenecektir. Metalin Schiff bazı ile oluşturduğu kompleksden yararlanılarak silikon elastomer çapraz bağlanacaktır. Metal ve ligand arasındaki kimyasal bağların dinamik özellik göstermesinden yararlanılarak kendi kendini onaran silikon elastomerler sentezlenecektir. Sonrasında sentezlenmesi planlanan metal- Schiff bazı komplekslerinin arasında oluşan kimyasal bağların dinamik özelliğinin incelenmesi amacıyla kompleksler Gaussian programı kullanılarak analiz edilecektir.  

Projenin ikinci aşamasında sentezlenen komplekslerin analizi FTIR ve UV-Vis spektroskopileri kullanılarak yapılacaktır. Sentezlenen silikon elastomerlerin ısıl dayanımının incelenmesi amacıyla elastomerler Termogravimetrik analiz cihazı (TGA) ile analiz edilecektir. Film olarak hazırlanan silikon elastomerlerden papyon şeklinde kesilmiş örnek kullanılarak elastomerin mekanik analizi mekanik test cihazı ile incelenecektir. Son olarak elastomerlerin dinamik- mekanik analizi Dinamik Mekanik Analiz cihazı (DMA) kullanılarak incelenecektir.

Projenin son aşamasında sentezlenen silikon elastomerlerin kendi kendine onarım özelliğinin incelenmesi amacıyla hazırlanan silikon filmden analiz için uygun boyut ve şekilde örnek ler hazırlanacaktır. Hazırlanan örneklerler ortadan ikiye kesilecek ve sonrasında tekrar birleştirilerek oda sıcaklığında 12, 24, 36 ve 48 saatlik periyodlar halinde bekletilecektir. Her bir süre sonunda silikon elastomerin mekanik dayanımı mekanik test cihazı kullanılarak, dinamik- mekanik analizi ise DMA kullanılarak gerçekleştirilerek üçüncü iş paketindeki PDMS’a ait analiz sonuçları ile karşılaştırılacaktır. Ayrıca her bir sürenin sonunda silikon elastomer optik mikroskop altında incelenerek kesiğin iyileşme durumu incelenecektir. Kesilip tekrar birleştirilen PDMS örnekler ile hiç kesilmeden analiz edilen PDMS örneklerin mekanik ve dinamik- mekanik özellikleri karşılaştırılarak elde edilen PDMS'ın kendi kendini onarma kabiliyeti hesaplanacaktır.