Aytaç S. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Alt Yapı, 2022 - 2023
Kenevir ekonomik olarak sap, lif
ve tohumlarından yararlanılan çok farklı kullanım alanlarına sahip bir
bitkidir. Uçucu yağının farmakolojik özellikleri nedeniyle sağlık alanında,
tohumlarından gıda ve ham yağ üretiminde, lifleri tekstil sanayisi yanı sıra,
liften arta kalan sap artıkları ile birlikte biokompozit sanayisinde önemli
hammadde kaynağıdır. Tüm kısımlarından yararlanılan bitkinin katma değeri
yüksektir. Kenevir üzerinde, Çin, Kanada, İsrail başta olmak üzere pek çok
ülkede yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Birçok ülkede yürütülen bu araştırmaların
gerisinde kalmamak ve ülkemizde kenevir araştırmalarını artırmak amacıyla;
17.04.2019 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde “Kenevir Araştırmaları Enstitüsü” kurulmuştur.
Türkiye’de, konu ile ilgili kurulan ilk enstitüdür. Enstitümüz, “Tarım ve
Islah”, “Gıda, Yem ve İlaç”, “Sanayi ve Pazarlama” olmak üzere 3 anabilim dalından
oluşmaktadır. Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, kenevire dair her türlü
araştırma, geliştirme, patent/ürün üretimi, lif-biokompozit ve gıda analizlerinin
yapılıp raporlandırılması, kenevir tarımı, işleme teknolojisi, ıslahı,
gıda-ilaç ve diğer sanayi kolları için ihtiyaç duyulan bilgi paketlerinin
oluşturulması ve bu konularda öncü olması,
her sektördeki üreticiye katkı sağlayacak makale ve proje çıktılarının
elde edilmesi yönünde çalışan bir merkez konumunda görev yapmaktadır. Enstitümüze
kurulduğu tarihten bu yana ilgili ulusal ve uluslararası sektörlerden çok yoğun
talepler gelmektedir. Enstitümüz bünyesinde kenevir konusunda yapılacak
araştırmalarla, üniversitemizin öncü durumunu korumak, geliştirmek ve sürdürmek
üzere ekipman, makine, teçhizat ile
eksik olan altyapının bir an önce tamamlanması, eksiklerin giderilmesi
gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanan alt yapı projesinde, Kenevir Araştırmaları
Enstitüsü’nde mutlak desteklenmesine ihtiyaç duyulan bazı makine-teçhizat ve
alt yapıya yönelik ihtiyaçlara yer verilmiştir.