Ruşen Eşref Ünaydın's Embassy to Albania and the Development of Diplomatic Relations


Özkan M. S.

CUMHURİYETİN 100. YILI ANISINA ATATÜRK VE BALKANLAR ULUSLARARASI SEMPOZYUMU, İzmir, Turkey, 3 - 04 November 2023, pp.155-169

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.155-169
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

This article examines the period of journalist, writer, poet, politician and diplomat Ruşen Eşref Ünaydın's Albanian Embassy and the effects of this period on Turkey-Albania diplomatic relations. The article analyzes the appointment of Ruşen Eşref Ünaydın as the Albanian Ambassador, the directive given to him by Atatürk, his appointment and his activities in Albania. By examining the diplomatic initiatives and activities that took place during this period, Turkey's efforts to strengthen its ties with Albania are analyzed.

The research primarily includes official sources such as diplomatic documents and diplomatic correspondence. In addition, literature, encyclopedias and academic studies were also used. These sources have been used to support the main arguments of the article and to draw the background of Ruşen Eşref Ünaydın's period as Ambassador to Albania.

The methods of the article include content analysis of diplomatic documents and historical research. These methods were used to explain the diplomatic activities of Ruşen Eşref Ünaydın during his ambassadorship to Albania and the development of relations.

Bu makale, -gazeteci, yazar, şair, politikacı ve diplomat- Ruşen Eşref Ünaydın'ın Arnavutluk Elçiliği dönemini ve bu dönemin Türkiye-Arnavutluk diplomatik ilişkilerine etkilerini incelemektedir. Makalede, Ruşen Eşref Ünaydın'ın Arnavutluk Elçiliği görevine atanması, Atatürk tarafından kendisine verilen yönerge, göreve başlaması ve Arnavutluk’taki faaliyetleri incelenmiştir. Bu dönemde gerçekleşen diplomatik girişimler ve etkinlikler incelenerek, Türkiye'nin Arnavutluk ile olan bağlarını güçlendirmeye yönelik çabaları analiz edilmektedir.

Araştırma, öncelikle diplomatik belgeler ve diplomatik yazışmalar gibi resmi kaynakları içermektedir. Ayrıca, literatür, ansiklopediler ve akademik çalışmalar da kullanılan kaynaklar arasındadır. Bu kaynaklar, makalenin temel argümanlarını desteklemek ve Ruşen Eşref Ünaydın'ın Arnavutluk Büyükelçiliği döneminin arka planını çizmek için kullanılmıştır.

Makalenin yöntemleri arasında diplomatik belgelerin içerik analizi ve tarihsel araştırma bulunmaktadır. Bu yöntemler, Ruşen Eşref Ünaydın'ın Arnavutluk elçiliği dönemindeki diplomatik etkinliklerini ve ilişkilerin gelişimini açıklamak için kullanılmıştır.