Bu çalışma Kastamonu ilinde gerçekleştirilen kanatlı üretiminin yapısal özellikleri ile sosyoekonomik katkılarını ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ile ticari üretime geçmeeğilimleri ve mevcut ticari işletmelerde üretimin sürdürülebilirliği ortaya koyulmuştur.Kastamonu’da etçi özellikte kurulan işletmelerin entegre bir şirket olmaması nedeniyle zamaniçerisinde tamamı yumurta üretimine geçmiştir. Ticari işletmelerde yapılan yumurta üretimi yereldeveya diğer illere pazarlanmaktadır. İlde yapılan aile veya köy tavukçuluğunun yapısal özellikleriülke geneli ile benzerlikler göstermektedir. Üreticilerin büyük çoğunluğu üretimde ekonomikgetiriyi düşünmediklerini, aile ihtiyaçları ve hobi amaçlı üretim yaptıklarını belirtmişlerdir.Üreticiler ürünlerinin lezzet, koku ve besin açısından entansif üretime göre daha kaliteli olduğunuifade etmişlerdir. Ancak, geleneksel üretimde tavukların her türlü atığa ulaşabildikleri (deterjan,fosseptik, petrol atıkları, kirli sulara vb.) ve hastalıkların ciddi kayıplara neden olduğu ortayaçıkmıştır. Üretimde tavuklarla horozların bir arada olduğu, üretilen yumurtalardan doğal kuluçka ilecivciv üretildiği, bir miktar civciv, piliç veya tavuğun satın alındığı belirlenmiştir. Bu üretiminailelerin taze yumurta ve tavuk etine ulaşmalarında etkili olduğu görülmüştür. Yörede mevcutüretim sisteminin gelişmesi ve ticarileşmesi için yeterli beklentinin olmadığı görülmüştür. Diğerhayvansal ürünlerin üretimi daha cazip görünmektedir. Özellikle tavuk hastalıkları ve ortayaçıkardığı olumsuz durum üreticilerin bu alanı tercih etmemelerinde etkili olmaktadır. Bununyanında üreticilerin sermaye birikimlerini bu alana yönlendirme konusunda da istekli olmadıklarıortaya çıkmıştır.
This study was carried out to reveal the structural traits and socio-economic contributions of poultry production in Kastamonu province. In this research, the tendency of producers to switch to commercial production and sustainability of production in existing commercial enterprises were revealed. Due to the lack of broiler integration firms in Kastamonu, all broiler farms started egg production over time. Egg production in commercial enterprises is marketed locally or to other provinces. Structural traits of family or village poultry in the province show similarities with the country. The vast majority of the producers stated that they do not consider the economic return in production; they produce for family needs and hobby purposes. Producers stated that their products are better quality than intensive production in terms of taste, odor and nutrients. However, in traditional production, it has been revealed that chickens can reach all kinds of waste, detergent, septic tank, oil waste, dirty water and diseases cause serious losses. It is stated that hens and roosters are together in production, chickens are produced from naturally produced eggs, and some chickens are purchased. In addition, the fertility of eggs may lead to embryo development in the summer depending on the storage conditions. This production has been shown to be effective for families to access fresh eggs and meat. It is seen that there is not enough expectation for the development and commercialization of the existing production system in the region. The production of other animal products seems more attractive. Especially avian diseases and the negative situation it causes are effective in producers not to prefer this area. In addition, it has been revealed that producers are not willing to direct their capital savings to this area.