This study was carried out to determine the effects of addition maca powder to breeder Japanese quail diets on performance, egg quality and some hatchability properties. In the study, 120 breeding Japanese quails (80 females, 40 males) at the age of 18 weeks were used. The quails were randomly distributed to including 20 subgroups that five replications for each treatment and that 4 treatment groups its containing different levels of maca powder (0, 1, 2 and 4 g/kg). At the end of study, eggshell breaking strenght (P<0.05) and eggshell ratio (P<0.01) with the addition of 1 g/kg maca powder to the diet; The Haugh unit with the addition of 4 g/kg of maca powder increased significantly (P<0.05). However, the addition of different levels of maca powder to the diet did not affect performance and hatchability parameters in breeding quails (P>0.05). According to the results of this study, it has been detected that maca powder can be added to breeder quail rations at the level of 1 g/kg to improve the shell quality and 4 g/kg to improve the Haugh unit without affecting the performance and hatchability parameters.
Bu çalışma damızlık Japon bıldırcın rasyonlarına maca tozu ilavesinin performans, yumurta iç ve dış kalite ve bazı kuluçka özellikleri üzerine etkilerini tespit etmek için yürütülmüştür. Araştırmada 18 haftalık yaştaki 120 adet (80 dişi, 40 erkek) damızlık Japon bıldırcını kullanılmıştır. Bıldırcınlar dört farklı seviyede maca tozu (0, 1, 2 ve 4 g/kg) içeren muamele grubu ve her muamele için beş tekerrür olmak üzere toplam 20 alt gruba rastgele dağıtılmıştır. Araştırma sonunda rasyona 1 g/kg maca tozu ilavesiyle yumurta kabuk kırılma direnci (P<0.05) ve kabuk oranı (P<0.01); 4 g/kg maca tozu ilavesiyle ise Haugh birimi önemli derecede artmıştır (P<0.05). Ancak rasyona farklı seviyelerde maca tozu ilavesi damızlık bıldırcınlarda performans ve kuluçka parametrelerini etkilememiştir (P>0.05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre, damızlık bıldırcın rasyonlarına maca tozunun, performans ve kuluçka parametrelerini etkilemeksizin kabuk kalitesini iyileştirmek amacıyla 1 g/kg seviyesinde, Haugh birimini iyileştirmek için ise 4 g/kg seviyesinde ilave edilebileceği tespit edilmiştir.