Amasya Değirmendere Barajında Sulama Alanı ve Baraj Yüksekliği Arasında Ekonomik Analiz


ÜLKE KESKİN A., DEMİR Ş. D.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi, cilt.20, sa.60, ss.755-764, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

ünyada ve ülkemizde su kaynakları hızla kirlenmekte, küresel ısınmaya bağlı olarak yağış rejimleri değişkenlikgöstermekte ve artan nüfusa paralel olarak artan su ihtiyaçlarısonucunda temiz suyun önemi günden güne artmaktadır. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde su fakiri bir ülke haline dönüşeceğimiz kaçınılmaz bir son olarak ortadadır. Buna bağlı olarak, akarsu havzalarında içme suyu, sulama, enerji üretimi gibi amaçlarla geliştirilen projelerin en uygun amaç doğrultusunda en çok faydayı verecek biçimde geliştirilmesi esastır. Yapılan çalışmada Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde Amasya İlinin Değirmendere Köyünde sulama ve içmesuyu amaçlı olarak yapılan Değirmendere Barajının planlama sonuçları irdelenmiştir. Çalışmada, planlama aşamasında ortaya seçenek olarak konulan ancak kabul görmeyen alternatifler planlanmış ve mevcut seçenek, ekonomik yönden kıyaslanmıştır. Bu optimizasyon çalışmasında Değirmendere baraj gövdesinin yükseltilerek sulama sahasının artırılması ile proje rantabilitesi arasındaki ilişki belirlenmiştir.
In the world and in our country water resources are rapidly becoming polluted, and due to global warming the precipitation regimes also varies, and the importance of clean water as a result of increasing water needs in parallel with the increasing population increases day by day. In the next 20-30 years, inevitably our country will turn a water poor country. Consequently, it is essential to develop the water basin projects as giving maximum benefit considering drinking water, irrigation, power generation purposes with the most appropriate aim. In thestudy, the planning results of Değirmendere Dam, which is developed for drinking water and irrigation purposes in Amasya at Turkey’s Blacksea Region, were examined. The unacceptable alternatives which are considered as an option in the recentplanning without detailed study, are examined in planning phaseand compared with current option as economically. In this optimization study, the relationship between enhancing the irrigation area by increasing dam’s height and the project’s income-expense ratio is determined.