OTEL İŞLETMELERİNİN MENÜLERİNDE YÖRESEL YEMEKLERİN YER ALMA DURUMU: SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ


Özışık Yapıcı O., Katırcıoğlu E.

9th INTERNATIONAL WEST ASIA CONGRESS OF TOURISM RESEARCH, Bitlis, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.208-209, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bitlis
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.208-209
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yöresel yemekler bir destinasyona ilişkin kültürel değerler hakkında bilgi sunmaktadır. Destinasyonun sahip olduğu kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yöresel yemeklerin menülerde yer alması, yöresel isimleri ile sunulması oldukça önemlidir. Bir destinasyonda faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmeleri ve otel işletmeleri yöresel yemeklerin menülerinde yer almasına ve sunulmasına katkı sağlamadıkları takdirde kültürel öneme sahip bu unsurların unutulması kaçınılmaz olmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın ana amacı Samsun ilinin sahip olduğu yöresel yemeklerin otellerin menülerinde yer alma durumunun tespit edilmesidir. Araştırma kapsamında Samsun iline ait olan yöresel yemekler listelenmiş ve Samsun’da faaliyet gösteren turistik işletme belgeli otellerin menülerinde bu yemeklerin yer alma durumu içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular otel işletmesi menülerinde yöresel yemeklerin sunum düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda ilgili paydaşlara önerilerde bulunulmuştur. Çalışma ile birlikte yöresel yemeklerin menülerde yer alması gerekliliği gerek turistler açısında gerekse otel yöneticileri açısından ön plana çıkarılmış ve bu doğrultuda alan yazına katkı sağlanması hedeflenmiştir.