The Effect of Sodium Formate Supplementation to the Diet of Quail on Performance, Egg Quality and Serum Parameters


GÖKMEN S. A., GÜL E. T., OLGUN O.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.10, no.5, pp.941-945, 2022 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

The current research was carried out to determine the effect of adding sodium formate at the level of 0, 5, and 10 g/kg to the diets on the performance, egg quality and some serum parameters in layer Japanese quails. In the experiment, a total of 84 female quails at the age of 20 weeks were randomly distributed to 3 treatment groups with 7 replicates. At the end of the experiment, the addition of sodium formate at different levels to the diet did not statistically affect performance and egg quality parameters. Compared with the control group, the supplementation of 10 g/kg sodium formate to the diet considerably decreased the serum glucose concentration, while the serum calcium concentration increased significantly. Furthermore, the administration of sodium formate to diet significantly decreased serum triglyceride and cholesterol concentrations. According to the results obtained from the study, it was determined that the addition of sodium formate to the diet was effective in reducing serum glucose, triglyceride and cholesterol concentrations and increasing serum calcium concentration without affecting the performance and egg quality parameters of laying quails, and this effect was more pronounced at 10 g/kg sodium formate level.
Bu çalışma yumurtacı Japon bıldırcın rasyonlarına 0, 5 ve 10 g/kg seviyesinde sodyum format ilavesinin performansa, yumurta kalitesine ve bazı serum parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede 20 haftalık yaşta toplam 84 adet dişi bıldırcın 7 tekerrürlü 3 muamele grubuna rastgele dağıtılmıştır. Deneme sonunda rasyona farklı seviyelerde sodyum format ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında rasyona 10 g/kg sodyum format ilavesiyle serum glukoz konsantrasyonu önemli derecede düşerken serum kalsiyum konsantrasyonu ise önemli derecede artmıştır. Bununla beraber rasyona sodyum format ilavesi ile serum trigliserit ve kolesterol konsantrasyonları önemli derecede azalmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, yumurtacı bıldırcınların performansını ve yumurta kalite parametrelerini etkilemeksizin serum glukoz, trigliserit ve kolesterol konsantrasyonlarını düşürmede ve serum kalsiyum konsantrasyonunu arttırmada rasyona sodyum format ilavesinin etkili olduğu ve bu etkinin 10 g/kg sodyum format seviyesinde daha belirgin olduğu tespit edilmişti