Bu çalışmada, 2017 yılından 2021'e kadar beş generasyon boyunca ıslah ve seleksiyonu sürdürülen
Anadolu-T etlik piliç saf hatlarının gelişme ve karkas özelliklerinin ticari hibritle karşılaştırmalı
olarak ortaya koyulması amaçlanmıştır. Her generasyonda seleksiyon işleminden sonra yeterli sayıda
saf hat (A1, A2, A3, B1, B2) ve ticari hibrit (Ross-308) yumurtaları kuluçka edilerek her genotipten
120 dişi-erkek civciv üretilmiştir. Etlik piliçler 6 hafta süreyle etlik piliç üretim standartlarında
yetiştirilmiş ve bu süre sonunda kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Gelişme özellikleri olarak
canlı ağırlık (CA), yemden yararlanma oranı (YYO) ve yaşama gücü; karkas özellikleri olarak göğüs
ve but eti oranı ele alınmıştır. Beş generasyon boyunca 6 haftalık yaşta en yüksek ortalama CA ve en
iyi YYO Ross-308 ticari hibritlerde (CA: 2961,2 ile 3481,2 g ve YYO: 1,43 ile 1,60 arasında) elde
edilmiştir ve bunu sırasıyla baba (CA: 2633,8 ile 3180,2 g ve YYO: 1,65 ile 1,77 arasında) ve ana
hatları (CA: 2307,7 ile 2698,5 g ve YYO: 1,65 ile 1,78 arasında) izlemiştir. Saf hatların yaşama gücü
generasyonlara bağlı sayısal farklılıklar gösterse de ticari hibritle genel olarak benzer (%96-100)
gerçekleşmiştir. Hem ana hem de baba hatların göğüs oranı ticari hibrite göre daha düşük iken, saf
hatlarda but oranının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Saf hatların beş generasyonluk kısa bir
seleksiyon geçmişine sahip olması henüz yeterli bir değerlendirmeye imkân vermemektedir. Ana ve
baba hatlarında bireysel yemden yararlanma testine ek olarak baba hatlarında canlı ağırlık ve göğüs
alanı özelliklerinin de seleksiyon kriteri olarak kullanılmasının canlı ağırlık ve yemden yararlanmayı
iyileştirmesi beklenmektedir.
This study aimed to determine the growth and carcass traits of Anadolu-T broiler pure lines, which
were kept breeding and selection over five generations from 2017 to 2021, in comparison with a
commercial hybrid. After the selection process, pure lines (A1, A2, A3, B1, B2) and commercial
hybrid (Ross-308) eggs were incubated and 120 female-male chicks were produced from each
genotype in each generation. The broiler chickens were reared in broiler production standards for 6
weeks and carcass traits were determined by slaughtering at the end of this period. In this study,
growth traits such as body weight (BW), feed conversion ratio (FCR), and livability; breast and thigh
meat ratio were considered as carcass traits. The highest average BW (2961.2 to 3481.2 g) and best
FCR (1.43 to 1.60) at 6 weeks of age over the five generations occurred in Ross-308 commercial
hybrids; followed by sire (BW: 2633.8 to 3180.2 g; FCR: 1.65 to 1.77), dam lines (BW: 2307.7 to
2698.5 g; FCR: 1.65 to 1.78), respectively. Although there were some numerical differences in
livability between generations in pure lines, it was generally at a similar level (96-100%) with
commercial hybrids. The breast ratio was lower than commercial hybrid in both dam and sire lines,
but it was determined that the thigh ratio was higher in pure lines. The fact that pure lines have a short
selection history of five generations does not allow for detailed evaluation. We expect that the use of
individual feed efficiency test in dam and sire lines, and additionally using body weight and breast
area characteristics in sire lines as selection criteria will improve body weight and feed efficiency.