Kekik (Thymus vulgaris L.) ekstraktlarının çoklu dirençli Escherichia coli suşları üzerine antibakteriyel aktivitesi


GENÇ O., Gungor B.

Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, cilt.36, sa.1, ss.58-63, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 36 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2025
  • Doi Numarası: 10.35864/evmd.1577445
  • Dergi Adı: Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.58-63
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gıda kaynaklı patojen ve/veya dirençli bakterilerle kirlenmiş hayvansal ürünler, tedavisi zor enfeksiyonlara neden olur. Ancak doğal bitki esansiyel yağlarının icadıyla, tüketici güvenliğini sağlamak, kayıpları azaltmak ve sağlık risklerini hafifletmek için antibiyotikler, dezenfektanlar ve diğer kimyasalların yerine kekik özleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, kekik özlerinin antibakteriyel etkisini araştırmak ve ekstraksiyon verimlerinin miktarını belirlemektir. Çalışmada, kekik (Thymus vulgaris L.) özütlerinin çoklu ilaca dirençli Escherichia coli (EC) suşlarına karşı antibakteriyel aktivitesi araştırılmıştır. Özütlerin antibakteriyel aktivitesi disk difüzyon yöntemi ile CLSI standartlarına göre araştırılmıştır. Kekik özleri çözücü olarak metanol, etanol, aseton ve su kullanılarak hazırlanmıştır. Metanol ve su çözücülerinin ekstraksiyon verimleri, etanol ve aseton çözücülerinden daha yüksek (P=0,020) bulunmuştur. Ancak, etanol, metanol ve aseton özütlerinin antibakteriyel aktiviteleri EC1, EC3, EC4 ve EC6’ya karşı su özütünden daha yüksekti (sırasıyla P<0.001, P<0.001, P<0.001 ve P=0.009). Sonuçlar, kekiğin metanol, etanol ve aseton özütlerinin çoklu ilaca dirençli E. coli suşlarına karşı yüksek antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu gösterdi. Özütlerdeki metanol, hem daha fazla ürün elde etmek hem de daha yüksek antibakteriyel etki sağlamak için diğer çözücülere tercih edilebilir.
Animal products contaminated with food-borne pathogens and/or resistant bacteria cause infections that are difficult to treat. However, with the invention of natural plant essential oils, thyme extracts have been replaced to ensure consumer safety, reduce losses and mitigate health risks in place of antibiotics, disinfectants and other chemicals. The objective of this study was to investigate the anti-bacterial effect of thyme extracts and determine the quantity of extraction yields. In the study, the anti-bacterial activity of thyme (Thymus vulgaris L.) extracts against multidrug-resistant Escherichia coli (EC) strains was investigated. The antibacterial activity of the extracts was investigated using the disc diffusion method by CLSI. The thyme extracts were prepared by methanol, ethanol, acetone, and water as solvents. The extraction yields of methanol and water solvents were higher (P=0.020) than ethanol and acetone solvents. However, anti-bacterial activities of ethanol, methanol, and acetone extracts were higher than water extract against EC1, EC3, EC4, and EC6 (P<0.001, P<0.001, P<0.001 and P=0.009, respectively). The results showed that methanol, ethanol, and acetone extracts of thyme have high anti-bacterial activity against multidrug-resistant E. coli strains. Methanol within the extracts can be preferred to other solvents for both yielding more product and higher anti-bacterial effect.