Effect of Moisture Content on the Composting Process of Cattle Manure and Fresh Food Waste


Creative Commons License

BAYINDIR Y., TURAN N. G.

Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, vol.11, no.1, pp.289-296, 2021 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 11 Issue: 1
  • Publication Date: 2021
  • Doi Number: 10.31466/kfbd.925791
  • Journal Name: Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.289-296
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

Animal manure is a traditional source of nutrients for many crops. However, its high ammonia levels and pathogens can damage plants when the fresh manure is directly applied on soil. Composting has commonly used to manage animal manure in recent years. Composted animal manure can provide numerous benefits to the crop and soil. Pure manure is frequently too high in nitrogen and moisture content to be properly composted. Therefore, manure can be mixed with other organics such as straw, wood residue, or leaves to balance the carbon to nitrogen ratio and moisture content. In this study, the effect of moisture content on the co-composting of cattle manure and fresh food waste was investigated. Cattele manure was added to fresh food wastes at the rates of 10%, 25% and 40%. The parameters of temperature, pH and moisture content were examined for 100 days. The results showed that when cattle manure are composted with fresh food wastes, the moisture content is balanced, the high thermophilic temperatures required for composting are provided and the optimal pH range is reached.
Hayvan atıkları, birçok ürün için geleneksel bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte, yüksek amonyak içeriği ve patojenler nedeniyle, doğrudan toprağa uygulandığında bitkiler açısından zararlı olabilmektedir. Kompostlaştırma, son yıllarda hayvan atıklarını yönetmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kompostlanmış hayvan atıkları, ürüne ve toprağa birçok fayda sağlamaktadır. Saf hayvan atıkları, uygun şekilde kompostlaştırma için genellikle çok yüksek azot ve nem içeriğine sahiptir. Bu nedenle karbon/azot oranını ve nem içeriğini dengelemek için saman, odun kalıntısı veya yaprak gibi diğer organik maddelerle karıştırılabilmektedir. Bu çalışmada, büyükbaş hayvan atığı ile meyve ve sebzeatıklarının birlikte kompostlaştırılmasında nem içeriğinin etkisiaraştırılmıştır. Kentsel katı atıklara %10, %25 ve %40 oranlarında büyükbaş hayvan atığı ilave edilmiştir. 100 gün boyunca sıcaklık, pH ve nem içeriği parametreleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, büyükbaş hayvan atıklarının meyve sebze atıkları ile kompostlaştırıldığında nem içeriğinin dengelendiğini, kompostlaştırma için gerekli yüksek termofilik sıcaklık derecelerinin sağlandığını ve optimal pH aralığına ulaşıldığını göstermektedir