Türkiye’de Organik Tarımın Gelişmesi İçin Alınması Gereken Önlemler


Creative Commons License

BOZ İ., KILIÇ O.

Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol.8, no.3, pp.390-400, 2021 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de organik tarımın gelişmesi için alınması gereken önlemleri ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle organik tarımla ilgili mevzuat, Organik Tarım Kanunu’nun öncesi ve sonrası olmak üzere iki bölüm halinde ele alınmıştır. Daha sonra Türkiye’de organik tarımdaki gelişmeler; işletme sayısı, üretim alanı ve üretim miktarı yönünden incelenmiştir. Çalışmanın esas amacını oluşturan Türkiye’de organik tarımın gelişmesi için, alınması gereken önlemler ise sekiz başlık halinde analiz edilmiştir. Organik tarımla ilgili önlemler kapsamında ele alınan konular; organik üretimde verimin düşük olduğuna yönelik algının giderilmesi, bölgelere göre belirli ürünlerin ön plana çıkarılması, kontrol ve sertifikasyonun yaygınlaştırılması ve masrafların düşürülmesi, ana akım perakendecilerde organik ürün miktarı ve çeşitliliğinin artırılması, organik üretimin ihracata bağlı olmaktan kurtarılması, her il ve ilçede yerel organik pazarların kurulması, çiftçilere düzenli olarak eğitim ve yayım hizmetlerinin verilmesi ve tüketicilerin organik ürünler konusunda bilinçlendirilmesidir.