Blueberry, Super Healty Berry Fruit


Creative Commons License

Çelik H.

HarmanTime, vol.13, no.135, pp.80-88, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 13 Issue: 135
  • Publication Date: 2024
  • Journal Name: HarmanTime
  • Journal Indexes: CAB Abstracts
  • Page Numbers: pp.80-88
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

The health benefits of fruits have been used since ancient times. A healthy diet keeps various chronic diseases and metabolic syndromes at bay, as well as preventing unwanted side effects of medications. Consistent and habitual consumption of fruits and vegetables rich in phytonutrients is a potential strategy for preventing or delaying various diseases. Blueberry, which is rich in polyphenols and anthocyanins, has high antioxidant properties. There are hundreds of scientific studies on blueberry, which is rich in flavonoids, dietary fiber, minerals and vitamins, and human health. The health benefits of blueberries include protection of the cardiovascular, brain, memory, nervous system, hepatic, and immune systems. Blueberries, which have protection against aging and cancer, can prevent DNA damage. Blueberry, which balances cholesterol in the blood, regulates blood sugar, lowers blood pressure, protects the heart, strengthens memory by improving brain functions, and has positive effects on type 2 diabetes thanks to anthocyanins, can prevent urinary tract infections and muscle damage that may result from strenuous exercise. These benefits have made blueberry a preferred fruit in human nutrition and widely used in diet menus. In addition, thanks to research on blueberries, it has been determined that it is beneficial for eye health and improve vision disorders, balance deterioration in the macula, and reduce urinary tract infections. The health benefits of blueberries, called miracle fruit, super health fruit, star of berry fruits, little dynamo, or blue gold, are summarized in this article.

Meyvelerin sağlığa faydalarından eski çağlardan beri yararlanılmaktadır. Sağlıklı beslenme, çeşitli kronik hastalıkları ve metabolik sendromları uzak tutmanın yanı sıra ilaçların istenmeyen yan etkilerinden de korunmayı sağlar. Bitkisel besinler açısından zengin olan meyve ve sebzelerin sürekli ve alışkanlık haline getirilerek tüketilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi veya geciktirilmesi için potansiyel bir stratejidir. Polifenoller iler antosiyaninlerce zengin olan maviyemiş yüksek antioksidan özellik göstermektedir. Flavonoidler, diyet lifi, mineral ve vitaminlerce zengin olan maviyemiş ve insan sağlığı üzerine yüzlerce bilimsel çalışma vardır. Maviyemişin sağlığa yararları arasında kalp-damar, beyin, hafıza, sinir sitemi, hepatik ve bağışıklık sisteminin korunması bulunmaktadır. Yaşlanma ve kansere karşı koruma özelliği olan maviyemişler DNA hasarlarını önleyebilmektedir. Kandaki kolesterolü dengeleyen, kan şekerini ayarlayabilen, kan basıncını düşürebilen, kalbi koruyan, beyin fonksiyonlarını iyileştirerek hafızayı güçlendiren ve antosiyaninler sayesinde tip 2 diyabet üzerine olumlu etkileri olan maviyemiş, idrar yolu enfeksiyonları ile yorucu egzersizlerden kaynaklanabilecek kas hasarlarını önleyebilmektedir. Bu yararlar maviyemişi insan beslenmesinde tercih edilen ve diyet mönülerinde yaygın olarak kullanılan bir meyve haline getirmiştir. Ayrıca, maviyemişler üzerine yapılan araştırmalar sayesinde göz sağlığı için yararlı olduğu ve görme bozukluklarına iyi geldiği, makuladaki bozulmaları dengelediği ve idrar yolu enfeksiyonunu azalttığı tespit edilmiştir. Mucize meyve, süper sağlık meyvesi, meyvelerin yıldızı, küçük dinamo veya mavi altın olarak isimlendirilen maviyemişlerin sağlığa olan yararları bu makalede özetlenmiştir.