HarmanTime, vol.13, no.135, pp.80-88, 2024 (Peer-Reviewed Journal)
The health benefits of fruits have been used since
ancient times. A healthy diet keeps various chronic
diseases and metabolic syndromes at bay, as well as preventing unwanted side effects of medications. Consistent
and habitual consumption of fruits and vegetables rich
in phytonutrients is a potential strategy for preventing
or delaying various diseases. Blueberry, which is rich
in polyphenols and anthocyanins, has high antioxidant
properties. There are hundreds of scientific studies on blueberry, which is rich in flavonoids, dietary fiber, minerals
and vitamins, and human health. The health benefits of
blueberries include protection of the cardiovascular, brain,
memory, nervous system, hepatic, and immune systems.
Blueberries, which have protection against aging and cancer, can prevent DNA damage. Blueberry, which balances
cholesterol in the blood, regulates blood sugar, lowers
blood pressure, protects the heart, strengthens memory by
improving brain functions, and has positive effects on type
2 diabetes thanks to anthocyanins, can prevent urinary
tract infections and muscle damage that may result from
strenuous exercise. These benefits have made blueberry a
preferred fruit in human nutrition and widely used in diet
menus. In addition, thanks to research on blueberries, it
has been determined that it is beneficial for eye health
and improve vision disorders, balance deterioration in
the macula, and reduce urinary tract infections. The health
benefits of blueberries, called miracle fruit, super health
fruit, star of berry fruits, little dynamo, or blue gold, are
summarized in this article.
Meyvelerin sağlığa faydalarından eski çağlardan beri
yararlanılmaktadır. Sağlıklı beslenme, çeşitli kronik hastalıkları ve metabolik sendromları uzak tutmanın yanı sıra
ilaçların istenmeyen yan etkilerinden de korunmayı sağlar.
Bitkisel besinler açısından zengin olan meyve ve sebzelerin
sürekli ve alışkanlık haline getirilerek tüketilmesi, çeşitli
hastalıkların önlenmesi veya geciktirilmesi için potansiyel
bir stratejidir. Polifenoller iler antosiyaninlerce zengin olan
maviyemiş yüksek antioksidan özellik göstermektedir.
Flavonoidler, diyet lifi, mineral ve vitaminlerce zengin
olan maviyemiş ve insan sağlığı üzerine yüzlerce bilimsel
çalışma vardır. Maviyemişin sağlığa yararları arasında
kalp-damar, beyin, hafıza, sinir sitemi, hepatik ve bağışıklık
sisteminin korunması bulunmaktadır. Yaşlanma ve kansere
karşı koruma özelliği olan maviyemişler DNA hasarlarını
önleyebilmektedir. Kandaki kolesterolü dengeleyen,
kan şekerini ayarlayabilen, kan basıncını düşürebilen,
kalbi koruyan, beyin fonksiyonlarını iyileştirerek hafızayı
güçlendiren ve antosiyaninler sayesinde tip 2 diyabet
üzerine olumlu etkileri olan maviyemiş, idrar yolu enfeksiyonları ile yorucu egzersizlerden kaynaklanabilecek kas
hasarlarını önleyebilmektedir. Bu yararlar maviyemişi insan
beslenmesinde tercih edilen ve diyet mönülerinde yaygın
olarak kullanılan bir meyve haline getirmiştir. Ayrıca,
maviyemişler üzerine yapılan araştırmalar sayesinde göz
sağlığı için yararlı olduğu ve görme bozukluklarına iyi
geldiği, makuladaki bozulmaları dengelediği ve idrar yolu
enfeksiyonunu azalttığı tespit edilmiştir. Mucize meyve, süper sağlık meyvesi, meyvelerin yıldızı, küçük dinamo veya
mavi altın olarak isimlendirilen maviyemişlerin sağlığa olan
yararları bu makalede özetlenmiştir.