The Effects of Emotional Intelligence on Gender Perception and Alexithymia: Examination in Terms of Various Variables


Creative Commons License

YILDIRIM F., GÜL H.

Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.13, no.1, pp.267-301, 2023 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

The aim of this study is to determine whether the emotional intelligence levels of bankers have any effect on their gender perceptions and alexithymia levels, and if so, to investigate in what direction and at what level. Morever the other aim of this research is to reveal whether the emotional intelligence, gender perceptions, and alexithymia level of the bankers differ according to sociodemographic variants. In this respect, in order to carry out the research, a total of 511 bankers, 263 women and 248 men, working in Samsun province and its districts were reached. The margin of error was taken as 5% in the study, and the analyses were made using R-Project and IBM SPSS 22 package program. Consequently, in this context, a new model was established and it was found that the level of emotional intelligence of the bankers has effects on gender perception and level of alexithymia. The results obtained were discussed and comments were made on them in light of the knowledge in the literature.
Çalışmanın amacı bankacıların duygusal zekâ seviyelerinin; toplumsal cinsiyet algıları ve duygusal sağırlık düzeyleri üzerinde etkisinin olup olmadığı, etkisi varsa ne yönde ve hangi düzeyde olduğunun araştırılmasıdır. İkinci olarak bu kapsamda hem toplumsal cinsiyet algılarının duygusal sağırlık seviyeleri üzerindeki etkileşimi hem de duygusal sağırlık seviyelerinin toplumsal cinsiyet algısı üzerindeki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlaveten bu araştırmanın bir diğer gayesi bankacıların duygusal zekâ, duygusal sağırlık, toplumsal cinsiyet düzeyleri ile sosyodemografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Nihayetinde araştırma içinde yeni bir model oluşturulmuş ve bankacıların duygusal zekâ seviyelerinin, toplumsal cinsiyet algılarını ve duygusal sağırlık düzeylerini etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu açıdan araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için Samsun il ve ilçelerinde görev yapan 263 kadın ve 248 erkek olmak üzere toplam 511 bankacıya ulaşılmıştır. Çalışmada hata payı % 5 olarak alınmış, analizler R-Project ve IBM SPSS 22 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgular, ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır.