Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, vol.26, no.2, pp.424-429, 2023 (ESCI)
Bu araştırma, Kahramanmaraş ilinde Ağustos ayında yağlı tohum bitkisi
olarak hasat edilen Yekta, Linas, Dinçer, Göktürk, Zirkon, Olas, Balcı
aspir çeşitlerinin samanlarının kimyasal kompozisyonları, nispi yem
değerleri (NYD), in vitro gaz üretimi (İVGÜ), metabolik enerji (ME) ve
organik madde sindirim (OMS) saptamak amacıyla yürütülmüştür.
Araştırma bulguları aspir samanı çeşitleri arasında kimyasal
kompozisyon bakımında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur
(P<0.001). Aspir samanı çeşitlerinin ham proteini (HP) %6.49-10.51, nötr
deterjan lifi (NDF) %40.28-46.50, asit deterjan lifi (ADF) %34.79-39.73,
ham külü (HK) %10.04-10.65, nispi yem değerleri (NYD) 116.79-142.67,
metabolik enerjisi 7.58-8.53 MJ kg-1 KM, organik madde sindirimi
(OMS) %55.11-61.88, metan üretim oranı ise %10.68-11.94 aralığında
bulunmuştur. Dinçer çeşidi HP oranı %10.51 ve NDF oranı %40.28, ADF
oranı %34.79 ve NYD 142.67 değerleri ile öne çıkmıştır. Metabolik enerji
(ME) ve organik madde sindirimi (OMS) sırasıyla; 8.53 MJ kg-1 KM
ve %61.88 olarak Linas çeşidi öne çıkmıştır. Gaz üretimleri açısından
Göktürk 33.91 ml, metan üretim oranı bakımından Linas %10.68 ile öne
çıkmıştır. Sonuç olarak çeşitlerin potansiyel bir kaba yem kaynağı
olabileceği, yem tüketim miktarları üzerine etkilerini görmek için in vivo
çalışmalara gereksinim olduğu söylenebilir.