Aspir Samanı Çeşitlerinin Yem Değeri Özelliklerinin Karşılaştırılması


Creative Commons License

Selçuk B., Bakır T., Beycioğlu T., Kamalak A., Kıllı F.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, vol.26, no.2, pp.424-429, 2023 (ESCI) identifier

Abstract

Bu araştırma, Kahramanmaraş ilinde Ağustos ayında yağlı tohum bitkisi olarak hasat edilen Yekta, Linas, Dinçer, Göktürk, Zirkon, Olas, Balcı aspir çeşitlerinin samanlarının kimyasal kompozisyonları, nispi yem değerleri (NYD), in vitro gaz üretimi (İVGÜ), metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim (OMS) saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma bulguları aspir samanı çeşitleri arasında kimyasal kompozisyon bakımında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur (P<0.001). Aspir samanı çeşitlerinin ham proteini (HP) %6.49-10.51, nötr deterjan lifi (NDF) %40.28-46.50, asit deterjan lifi (ADF) %34.79-39.73, ham külü (HK) %10.04-10.65, nispi yem değerleri (NYD) 116.79-142.67, metabolik enerjisi 7.58-8.53 MJ kg-1 KM, organik madde sindirimi (OMS) %55.11-61.88, metan üretim oranı ise %10.68-11.94 aralığında bulunmuştur. Dinçer çeşidi HP oranı %10.51 ve NDF oranı %40.28, ADF oranı %34.79 ve NYD 142.67 değerleri ile öne çıkmıştır. Metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirimi (OMS) sırasıyla; 8.53 MJ kg-1 KM ve %61.88 olarak Linas çeşidi öne çıkmıştır. Gaz üretimleri açısından Göktürk 33.91 ml, metan üretim oranı bakımından Linas %10.68 ile öne çıkmıştır. Sonuç olarak çeşitlerin potansiyel bir kaba yem kaynağı olabileceği, yem tüketim miktarları üzerine etkilerini görmek için in vivo çalışmalara gereksinim olduğu söylenebilir.