Organik Bahçe Ürünlerinin Hasat Sonrası Kalitelerinin Korunması


Creative Commons License

ÇELİKEL F. G.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.6, sa.2, ss.175-182, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Organik ürünler genellikle tam olgun veya olgunlaşmaya yakın hasat edilirler, bu nedenlekalitelerinin yüksek olmasına karşın raf ömürleri daha kısa ve yola dayanım güçleri dahaazdır. Hasat olgunluğu dışında, hasat öncesi bahçede yapılan kültürel uygulamalarorganik meyve ve sebzelerin tadını, besin değerini ve raf ömrünü belirler. Ancak eldeedilen yüksek kalitenin tüketiciye ulaşıncaya kadar korunması çok önemlidir. Kolaybozulabilir organik bahçe ürünlerinin kalitelerinin korunması hasat sonrası uygulamalarabağlıdır. Meyve, sebze ve çiçeklerin kalitelerinin korunması ve % 40’lara ulaşan hasatsonrası kayıpların önlenmesi için hasat sonrası fizyolojilerinin ve isteklerinin dikkatealınması gereklidir. Canlılığı hasattan sonra devam eden ürünün metabolizmasınıyavaşlatma ve ömrünü uzatmada en önemli faktör sıcaklıktır. Hasat edilen ürünün yükseksıcaklıklardan korunması, hemen soğutulması ve tüketiciye ulaşıncaya kadar soğukzincirin kırılmaması gerekir. Sıcaklık dışında oransal nemi kontrol etmek, ürünü özenlepaketlemek, yaralanmaya yol açmamak hastalık gelişimini de önler. Bu önlemler, hasatsonrası teknolojisinin sınırlı olduğu organik ürünler açısından daha da önemlidir.Sertifikalı organik ürünler için izin verilen hasat sonrası uygulamaların ele alındığı bubildiride, organik bahçe ürünlerinde kalitenin korunmasında etkili olan faktörler,depolama ve soğutma yöntemleri, temizlik ürünleri ve dezenfektanlar, etilen ve kontrolüile hasat sonrası çevreyle barışık diğer uygulamalara yer verilmiştir.
Not only cultural treatments in orchard but also postharvest handling affect the taste, shelf life and nutritional quality of organic fruits and vegetables. Organic crops are mostly harvested at ripe stage or close to ripen, thus, their shelf life is shorter and they are more perishable. Postharvest physiology and requests of crops should be considered during postharvest handling in order to maintain their high quality and prevent postharvest losses. The main aim in postharvest concept is to slow down the metabolism of fresh crops continue to live after harvest. The most important factor is temperature. The fruits and vegetables should be protected from high temperatures and cooled immediately after harvest. The cold chain should be kept until consumer. In addition, diseases can be prevented by controlling environment. Sanitation is another rule to consider. All these rules are important for all growers; however they are of special importance for organic horticulture which allows limited postharvest technologies. In this review, the allowed postharvest treatments of certificated organic fruits and vegetables are given. Preharvest factors, harvest, postharvest factors, cooling methods, cold storage, sanitation methods and products, ethylene and its control, and other specific postharvest subjects are discussed.