The Effect of Salicylic Acid Pre-Application Against Salt Stress During Germination and Early Seedling Development in Sugar Corn


Creative Commons License

ÖZTÜRK E., AKAY H., SEZER İ.

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.11, no.4, pp.3213-3221, 2021 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

This research was carried out to determine the effects of different NaCl concentrations and salicylic acid treatments on germination and early seedling growth in sweet corn. Merit F1 (su) variety, which is widely grown in our country, was used in the study. Sweet corn seeds were primed with three different salicylic acid doses (0, 1 and 2 mM). Priming seeds were irrigated during germination and seedling periods using the solution prepared at five different (0.38, 1.50, 3.00, 6.00, 10.00 dSm-1) NaCl concentrations. Germination rate 7 days after sowing, root and stem length, root and stem ratio, root and stem dry matter ratio, seedling vigor index, salt tolerance and vigor index measurements were made after 15 days. It was determined that there were statistically significant differences between the characters examined in the study. As a result of the salt ratio increases to different salt concentrations, the germination rate and seedling growth characteristics decrease. However, it was determined that the applied salicylic acid significantly suppressed salt stress at a dose of 1 mM, but the suppressive property of salicylic acid application decreased when the dose was increased to 2 mM. With the help of the formula obtained as a result of the analysis, the maximum for 0, 1 and 2 mM applications for 80% germination rate was determined at 1.62, 5.02 and 4.14 dSm-1 irrigation water salinity, respectively. It has been determined that it provides 4-5 times salt resistance between the sweet corn seeds that are not treated with salicylic acid and the applied sweet corn seeds. The best result in terms of salinity in sweet corn was determined when applied at a dose of 1 mM.
Bu araştırma, farklı NaCl konsantrasyonları ve salisilik asit uygulamalarının şeker mısırda çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Merit F1 (su) çeşidi kullanılmıştır. Şeker mısır tohumları üç farklı salisilik asit dozu (0, 1 ve 2 mM) ile priming yapılmıştır. Priming yapılan tohumlar beş farklı (0.38, 1.50, 3.00, 6.00, 10.00 dSm-1) NaCl konsantrasyonlarında hazırlanan çözelti kullanılarak çimlenme ve fide döneminde sulama yapılmıştır. Tohum ekiminden 5 gün sonra çimlenme oranı, 15 gün sonra kök ve gövde uzunluğu, kök gövde oranı, kök ve gövde kuru madde oranı, fide gücü indeksi, tuz toleransı ve vigor indeksi ölçümleri yapılmıştır. Araştırmada incelenen karakterler arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Tuz dozu artıkça çimlenme oranı ve fide gelişimi özelliklerinin azaldığı belirlenmiştir. 1 mM salisilik asit uygulamasında tuz stresinin önemli ölçüde baskılandığı, ancak 2 mM ve üzeri uygulamalarda ise bu baskılamanın ortadan kalktığı görülmüştür. Analiz sonucunda elde edilen formül yardımıyla % 80 çimlenme oranı için 0, 1 ve 2 mM uygulamaları için sırasıyla maksimumu 1.62, 5.02 ve 4.14 dSm-1 sulama suyu tuzluluğunda belirlenmiştir. Salisilik asit uygulanmayan ile uygulaması yapılan şeker mısır tohumları arasında 4 – 5 kat tuza dayanıklı sağladığı belirlenmiştir. Şeker mısırda tuzluluk açısından en iyi sonucun 1 mM dozunda uygulandığında tespit edilmiştir.