Bu çalışma, farklı NaCl konsantrasyonlarının bazı şeker mısır (Zea mays L. sacharata sturt.) çeşitlerinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Vega F1 (sh2), Merit F1 (su) ve Tanem F1 (su) çeşitlerinin tohumlarına 0 (kontrol), 2, 4, 6, 8 ve 10 dSm -1 konsantrasyonlarında NaCl uygulanmıştır. Tohum ekiminden 5 gün sonra çeşitlerin
çimlenme oranı, 12 gün sonra kök uzunluğu, gövde uzunluğu, kök gövde oranı, kök kuru madde oranı, gövde kuru madde oranı, fide gücü indeksi ve tuz toleransı ölçümleri yapılmıştır. Araştırmada incelenen karakterler arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak; farklı tuz konsantrasyonlarına çeşitler tuz oranı artıkça çimlenme oranı ve fide gelişimi özelliklerinin
azaldığı tespit edilmiştir. Tanem F1 çeşit çimlenme oranı ve tuz stresine toleransı bakımından en yüksek değerlere sahipken kök ve gövde uzunluğu ve kök gövde oranı bakımından ise en düşük değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Fide gücü indeksi bakımından ise sırasıyla Vega F1, Tanem F1 ve Merit F1 olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yapılan korelasyon sonuçlarına göre, incelenen
parametreler arasında istatistiki açıdan pozitif yönde önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Çimlendirme ortamından 2 dSm-1 tuzluluk düzeyine kadar tohum çimlenmesi ve erken fide gelişim parametrelerinin etkilenmezken 2 dSm-1 yüksek düzeylerde ise olumsuz yönde etkilendiği belirlenmiştir. Yetiştiricilik yapılan bölgelerde 2 dSm-1 tuzluluk düzeyine kadar suların, şeker mısır çimlenme ve erken fide gelişim dönemlerinde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
This study was carried out to determine the effect of different NaCl concentrations on germination and early seedling growth of some sugar maize (Zea mays L. sacharata sturt.) Varieties. NaCl was applied to the seeds of Vega F1 (sh2), Merit F1 (su) and Tanem F1 (su) varieties at 0 (control), 2, 4,
6, 8 and 10 dSm -1 concentrations. 5 days after seed sowing germination rate, 12 days after the root length, stem length, stem stem ratio, root dry matter ratio, stem dry matter ratio, seedling power index and salt tolerance were measured. Significant differences were found between the characters examined in the study. As a result; It was determined that germination rate and seedling growth
characteristics decreased as cultivars salt ratio increased to different salt concentrations. It has been determined that while the total F1 cultivars have the highest values in terms of germination rate and salt stress tolerance, it has the lowest values in terms of root and stem length and root stem ratio. In
terms of seedling power index, Vega F1, Tanem F1 and Merit F1, respectively. According to the correlation results, statistically significant positive differences were found between the parameters examined. It was determined that seed germination and early seedling growth parameters were not
affected from the germination environment up to 2 dSm-1 salinity level, while it was found to be negatively affected at 2 dSm-1 high levels. It has been determined that water up to 2 dSm-1 salinity level can be used in sugar corn germination and early seedling development periods in aquaculture areas.