Blueberry Production and Economy


Creative Commons License

Çelik H.

HarmanTime, vol.12, no.134, pp.60-66, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 12 Issue: 134
  • Publication Date: 2024
  • Journal Name: HarmanTime
  • Journal Indexes: Agricultural & Environmental Science Database
  • Page Numbers: pp.60-66
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

Blueberry is the only berries whose popularity has continued to increase worldwide over the last two decades. We brought this fruit, whose homeland is North America, to Turkey in the early 2000s, established its first garden in İkizdere district of Rize province, and introduced its first fruits to the market in Turkey in 2003. Blueberry, which has shrub-shaped plants, is a berry species belonging to the Vaccinium genus in the heather family and is very popular in our country as well as in the world. Blueberry, whose production has increased rapidly in recent years, is known as a health fruit. Blueberries are very profitable, healthy, nutritious, rich in vitamins and minerals and are described as a "super food". Blueberry, also called "little dynamo" due to the benefits it provides to the human body, is a fruit that is anti-aging, anti-carcinogenic, anti-diabetic, anti-inflammatory, anti-oxidant, anti-bacterial, enhances brain functions and is very beneficial for skin health. According to the latest data, 1,860,080 tons of blueberry is produced in an area of 248,548 hectares in the world, followed by America, Asia-Pacific and Europe-Middle East-Africa on a continental basis. Blueberry production areas, where new plantings continue, are in a constantly increasing trend. In addition, 1,310,870 tons of blueberries produced are offered for fresh consumption, while 592,210 tons are processed.

Maviyemiş son yirmi yıldır popülaritesi dünya çapında artmaya devam eden tek üzümsü meyvedir. Anavatanı kuzey Amerika olan bu meyveyi Türkiye’ye iki binli yılların başında getirerek ilk bahçesini Rize ili İkizdere ilçesinde kurduk ve 2003 yılında ilk meyvelerini Türkiye’de piyasaya sunduk. Çalı formunda bitkilere sahip olan maviyemiş fundagiller familyasındaki Vaccinium cinsine giren bir üzümsü meyve türü olup dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok beğenilmiştir. Son yıllarda üretimi hızla artan maviyemiş sağlık meyvesi olarak bilinir. Maviyemiş getirisi çok yüksek, sağlıklı, besleyici, vitamin ve mineraller açısından zengin olup “süper gıda” olarak tanımlanmaktadır. İnsan vücuduna sağladığı yararlardan dolayı “küçük dinamo” da denilen maviyemiş, anti-aging, anti-kanserojen, anti-diyabetik, antiinflamatuar, anti-oksidan, anti-bakteriyel, beyin fonksiyonlarını artırıcı ve cilt sağlığı için çok yaralı bir meyvedir. Son verilere göre dünyada 248.548 ha alanda 1.860.080 ton üretimi yapılan maviyemişte kıtalar bazında Amerika, Asya-Pasifik ve Avrupa-Ortadoğu-Afrika birbirini izlemektedir. Yeni dikimlerin devam ettiği maviyemiş üretim alanları sürekli artış eğilimindedir. Ayrıca, üretimi yapılan maviyemişlerin 1.310.870 tonu taze tüketime sunulurken 592.210 tonu ise işlenmektedir