ısırgan


Ayan A. K. (Editor)

erol ofset matbaacılık yayıncılık ambalaj san.ve tic.ltd.sti, Samsun, 2020

  • Publication Type: Book / Other Book
  • Publication Date: 2020
  • Publisher: erol ofset matbaacılık yayıncılık ambalaj san.ve tic.ltd.sti
  • City: Samsun
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

Son yıllarda tüketici bilincinin artmasıyla doğal ürünlere olan talep artma eğilimindedir. Tekstilden gıdaya, medikalden, biyopolimer ve biyokompozit malzemelere kadar yaşantımızın her alanında kullanılmaya başlanan bitkisel kaynaklı ürünlerin cazibesi yükselmekte ve bu konuda AR-GE çalışmaları hızla devam etmektedir. Karadeniz bölgesinde fındık bahçelerinde yaramaz bitki veya bahçenin üvey evladı görülen ısırgan (Urtica ssp.) çiftçiler tarafından istilacı bir yabancı ot olarak değerlendirilmekte ve herbisitlerle yok edilmeye çalışılmaktadır. Tarımda kimyasal zehir üreten firmaların teşvikleri ve pazarlama teknikleri ile ‘Isırgan İlacı’ olarak isimlendirilen bu herbisit zehirleri ile çevre sağlığımız çok önemli bir şekilde tehlike altına girmiştir. Dünya’da ve özellikle Avrupa’da yıllarca lif amaçlı üretilen ısırgan bitkisi bölgenin ekolojisine çok uygun bir ürün olarak öne çıkmaktadır. Keten, Kenevirin yanında Isırgan bitkisinin Karadeniz Bölgesin’ de ki illerde yoğunlaşması bölgede konuşulup tartışılmasını ve Ar-Ge çalışmalarının hızla tamamlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Karadeniz bölgesinde ısırgan, geleneksel olarak yemek kültüründe kullanılırken, son yıllarda sapından lif elde edilen tekstil, biyokompozit, biyopolimer sanayinde de kullanımı ve sap atıklarının biyokütle yakıt gibi kullanım olanaklarının çokluğu nedeniyle endüstriyel bir bitki olarak önemini arttırmaktadır. Ülkemizde en yoğun göç hareketinin yaşandığı, Karadeniz bölgesinde ısırgan tarımının yaygınlaştırılması ve fındık altı arazilerde doğal olarak yetişen ısırganların lif amaçlı değerlendirilmesi, elde edilen liflerin yerelde işlenerek hediyelik dokuma veya nitelikli tekstil ürününe dönüştürülmesi istihdamı artıracağı gibi bölgenin tarımına ve sosyoekonomik yapısına katkı sağlayacaktır. Karadeniz bölgesine ekolojik uyumu ile doğal olarak yetişen ısırgan, endüstriyel kullanım alanlarıyla ekonomiye kazandırılarak ve ekolojik bir ekonomi yaratılarak geleceğimize kazanımlar sağlayacaktır. Bu bakış açısıyla ısırgan artık kimyasal zehirler ile yok edilmesi gereken bir yabancı ot değil, çevre ve insan sağlığına faydalı endüstriyel bir ürün olarak insanlık ile barışık bir dost olarak değerlendirilecektir..

Kısaca ısırgan ekolojik ve ekonomik bir dost bitki olarak yeni kullanım alanları ile zihnimizde ve hayatımızda hak ettiği yeri alacaktır. Prof. Dr. Ali Kemal AYAN, projelerinden biri olan “Isırgan” çalışmasını kamuoyuyla paylaşmak için ekibiyle birlikte bu kitabı hazırladı. Emeği geçen herkese gönülden teşekkürler…

Isırgan Dosttur…