Kök Kanallarından Yabancı Cisimlerin Uzaklaştırılmasında Endoskopik Görüntülemenin Kullanılması


Keskin C., Keleş A., Pirimoğlu B., Toplu D.

Türk Endodonti Derneği 10. Uluslararası Sempozyumu, Antalya, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2024, ss.204-205

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.204-205
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Kanal tedavisi esnasında kök kanallarında kalan kırık aletlerin kanaldan çıkarılması uzmanlık gerektiren güç bir prosedürdür. İşlem esnasında magnifikasyon sağlamak için büyütme sistemlerinden ve radyografilerden faydalanılır. Ancak tekrarlayan radyografiler yerine hasta başında kök kanallarının direkt görüntülenebildiği bir yönteme ihtiyaç vardır. Endoskoplar periapikal radyografilerin aksine X-ışını içermeyen ve hastanın mobilizasyonunu gerektirmeyen bir direkt görüntüleme yöntemi olarak dikkat çekmiştir. Bu çalışmada endoskopların kanal içi görüntüleme aracı olarak kırık aletlerin uzaklaştırılma işlemlerinde yardımcı olarak kullanılması hedeflenmiştir.

Gereç ve Yöntem: Ultrasonik, Masserann ve halka tekniklerinin kullanıldığı çalışma grupları arasındaki başarı oranlarının karşılaştırılmasında grup başına 20 örnek olacak şekilde toplam 60 çekilmiş tek köklü daimi alt kesici diş kullanıldı. Geleneksel endodontik giriş kavitesi açıldıktan sonra çalışma majör foramenden 1 mm geride olarak belirlendi. Kanallar endomotor kullanılarak Rotate (VDW, Münih, Almanya) sistemi ile genişletildi. Uç kısmından 4 mm yukarıda olacak şekilde 50 numaralı kanal eğesine (Rotate, 50.04) düşük hızlı elmas disklerle aletin kor çapının yarısı derinliğinde oluk açıldı ve dişte alet kanalın apikal üçlüsünde yer alacak şekilde kırılana kadar çalıştırıldı. Kırık parçanın lokalizasyonunun apikal üçlüde olduğu radyografi ile teyit edildi. 3 farklı teknikle kırık aletlerin kanal içerisinden çıkarılmasında endoskopik görüntüleme kullanıldı ve bu teknikler başarı ve süre açısından karşılaştırıldı.

Bulgular: Ki-kare testi gruplar arasındaki başarının benzer olduğunu göstermiştir (p > .05). Ultrasonik tekniği örnekleri en başarılı ve ortalama işlem süresi 13.02 dk ile en kısa sürede olurken, bu süre Masserann tekniği kullanılan başarılı örneklerde 17.25 dk, halka tekniği kullanılan başarılı örneklerde 17 dk olarak tespit edilmiştir. 

Sonuçlar: Fiber optik endoskopların kanalların direkt görüntülenmesi için yeni bir yaklaşım sunmakla kalmamakta farklı işlemlerde yardımcı görüntüleme yöntemi olarak kullanılabilmektedir ve bu da işlemler esnasında periapikal radyograflara olan ihtiyacı azaltabilir. Doğrudan görüntüleme sağlayarak işlem başarısını arttırırken komplikasyon riskini azaltabilir.