INTERNATIONAL ACADEMIC RESEARCH CONGRESS 2018, Antalya, Turkey, 30 October - 03 November 2018, vol.1, pp.2690-2698
ÖZET: Bu çalışma öğrencilerin düşük kalorili gıda ürünleri kullanım durumu ve etkileyen faktörlerin
incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Tanımlayıcı özellikte olan bu çalışma Şubat-Mart 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini
üniversitede öğrenim gören son sınıf Ebelik ve Hemşirelik bölümlerinde okuyan öğrenciler oluşturmuştur.
Çalışmada örneklem seçimine gidilmeden çalışmaya katılmayı kabul eden bireylerden 20 erkek ve 130 kız
olmak üzere toplam 150 birey çalışma kapsamına alınmıştır. Anket formu literatürlerden yararlanılarak
hazırlanmıştır. Antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) araştırmacı tarafından alınmıştır. Verilerin
analizinde tanımlayıcı istatistikler, aritmetik ortalama ve ki kare testi kullanılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, araştırma kapsamına alınan öğrencilerin %13.3’ünü erkekler, %86.7’sini kızlar
oluşturmaktadır. Öğrencilerin BKİ değerlerine bakıldığında %4,7’si zayıf, %85,3’ü normal %9,3’ü hafif şişman
ve %0.7 şişmandır. Öğrencilerin %27.3’ü fazla kilolu, olduğunu, Fazla kilolu olduğunu düşünen öğrencilerin
%9,8’i diyet ürünlerini çok kullanmakta, %56,1’i az kullanmakta olup, %12,2’si hiç kullanmamaktadır. Fazla
kilolu olduğunu düşünenlerle diyet ürünlerini kullanma arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(p>0,05).
Fazla kilolu olduğunu düşünen öğrencilerin, egzersiz yapma (%41.3) ve düşük kalorili besinleri bilme durumu
ile (%76,7) diyet ürünlerini kullanma durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur(p<0,05). Ankete katılan
kişilerin verdikleri cevaplara göre, düşük kalorili diyet ürünlerini tüketenler ile diyet yapan kişiler arasında
önemli bir ilişki bulunmuştur (p<0.05).
Öğrencilerin çoğunluğu sağlığın korunmasında geliştirilmesinde düşük kalorili gıda ürünlerini kullanmanın
önemini bilmekte ve düşük kalorili gıda ürünlerini kullanmaktadır. Bu ürünleri ebelik ve hemşirelik
öğrencilerinin sıklıkla kullanımı çok önemlidir. Bu ürünlerin kullanımının önemi ile ilgili öğrenci eğitimleri ve
özellikle adölesanların eğitiminde etkisi olan ebeveynleri ve toplumu bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır.
Anahtar sözcükler: beslenme, diyet ürünler, hemşirelik, ebelik