LOW CALORIAN FOOD PRODUCTS USE STATUS IN STUDENTS AND INVESTIGATION OF EFFECTIVE FACTORS


Creative Commons License

Altay B., Yılmaz H.

INTERNATIONAL ACADEMIC RESEARCH CONGRESS 2018, Antalya, Turkey, 30 October - 03 November 2018, vol.1, pp.2690-2698

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.2690-2698
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

ÖZET: Bu çalışma öğrencilerin düşük kalorili gıda ürünleri kullanım durumu ve etkileyen faktörlerin

incelenmesi amacıyla yapılmıştır.

Tanımlayıcı özellikte olan bu çalışma Şubat-Mart 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini

üniversitede öğrenim gören son sınıf Ebelik ve Hemşirelik bölümlerinde okuyan öğrenciler oluşturmuştur.

Çalışmada örneklem seçimine gidilmeden çalışmaya katılmayı kabul eden bireylerden 20 erkek ve 130 kız

olmak üzere toplam 150 birey çalışma kapsamına alınmıştır. Anket formu literatürlerden yararlanılarak

hazırlanmıştır. Antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) araştırmacı tarafından alınmıştır. Verilerin

analizinde tanımlayıcı istatistikler, aritmetik ortalama ve ki kare testi kullanılmıştır.

Araştırma sonuçlarına göre, araştırma kapsamına alınan öğrencilerin %13.3’ünü erkekler, %86.7’sini kızlar

oluşturmaktadır. Öğrencilerin BKİ değerlerine bakıldığında %4,7’si zayıf, %85,3’ü normal %9,3’ü hafif şişman

ve %0.7 şişmandır. Öğrencilerin %27.3’ü fazla kilolu, olduğunu, Fazla kilolu olduğunu düşünen öğrencilerin

%9,8’i diyet ürünlerini çok kullanmakta, %56,1’i az kullanmakta olup, %12,2’si hiç kullanmamaktadır. Fazla

kilolu olduğunu düşünenlerle diyet ürünlerini kullanma arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(p>0,05).

Fazla kilolu olduğunu düşünen öğrencilerin, egzersiz yapma (%41.3) ve düşük kalorili besinleri bilme durumu

ile (%76,7) diyet ürünlerini kullanma durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur(p<0,05). Ankete katılan

kişilerin verdikleri cevaplara göre, düşük kalorili diyet ürünlerini tüketenler ile diyet yapan kişiler arasında

önemli bir ilişki bulunmuştur (p<0.05).

Öğrencilerin çoğunluğu sağlığın korunmasında geliştirilmesinde düşük kalorili gıda ürünlerini kullanmanın

önemini bilmekte ve düşük kalorili gıda ürünlerini kullanmaktadır. Bu ürünleri ebelik ve hemşirelik

öğrencilerinin sıklıkla kullanımı çok önemlidir. Bu ürünlerin kullanımının önemi ile ilgili öğrenci eğitimleri ve

özellikle adölesanların eğitiminde etkisi olan ebeveynleri ve toplumu bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır.

Anahtar sözcükler: beslenme, diyet ürünler, hemşirelik, ebelik