Yonca kuru otuna (Medicago sativa) atık kahve ekstraktı ilavesinin antimetanojenik etkisinin in vitro gaz üretim metoduyla belirlenmesi


Creative Commons License

Selçuk B., Kaya A., Bakır T., Başer A.

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, vol.2, no.2, pp.77-82, 2022 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Bu çalışmada, çiçeklenme döneminde hasat edilmiş olan yonca kuru otuna (Medicago sativa) farklı dozlarda atık kahve ekstraktı ilavesinin; yonca kuru otunun fermantasyon parametreleri; pH değerleri, amonyak azotu (NH3-N) üretim miktarları, metabolize edilebilir enerji ve in vitro organik madde sindirimi üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Atık kahve ekstraktı ilavesi yonca kuru otunun in vitro gaz üretimlerini ve metan üretim değerlerini önemli düzeyde etkilemiştir (P<0,001). In vitro gaz üretim metodu ile belirlenen 24 saatlik gaz üretim miktarları 44,76 ile 62,52 ml 200mg-1 kuru madde (KM) arasında bulunmuştur. Yonca kuru otunun gaz üretim değerleri atık kahve ekstraktı ilavesi ile önemli derece artmış olup en yüksek değer 1,2 ml ilaveli grupta bulunmuştur. Fermantasyon sonrası % CH4 üretiminde en düşük değer %16,98 ile kontrol grubunda bulunurken; en yüksek üretim %24,31 ile yonca kuru otuna 1,8 ml atık kahve ekstraktı ilave edilen grupta bulunmuştur. Atık kahve ekstraktı ilavesi ile amonyak azotu (NH3-N) üretim miktarları 19,27 ile 23,77 mg 100ml-1 arasında değişmiş olup en yüksek değer kontrol grubunda, en düşük değer ise 1,2 ml ilave edilen grupta bulunmuştur. Atık kahve ekstraktı ilavesinin yonca kuru otunun NH3-N üretim miktarlarını azalttığı görülmüştür (P<0,05). Metabolize edilebilir enerji ve in vitro organik madde sindirimi düzeylerini önemli seviyede etkilemiştir (P<0,001). Fermantasyon sonrası rumen sıvılarının pH değerlerinde kontrol grubuna oranla herhangi bir farklılık görülmemiştir (P>0,05). Sonuç olarak yonca kuru otuna atık kahve ekstraktı ilavesinin ruminant hayvanlarda antimetanojenik bir etki göstermediği görülmüştür.