Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, vol.2, no.2, pp.77-82, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
Bu çalışmada, çiçeklenme döneminde hasat edilmiş olan yonca kuru otuna (Medicago sativa)
farklı dozlarda atık kahve ekstraktı ilavesinin; yonca kuru otunun fermantasyon
parametreleri; pH değerleri, amonyak azotu (NH3-N) üretim miktarları, metabolize edilebilir
enerji ve in vitro organik madde sindirimi üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Atık kahve
ekstraktı ilavesi yonca kuru otunun in vitro gaz üretimlerini ve metan üretim değerlerini
önemli düzeyde etkilemiştir (P<0,001). In vitro gaz üretim metodu ile belirlenen 24 saatlik gaz
üretim miktarları 44,76 ile 62,52 ml 200mg-1 kuru madde (KM) arasında bulunmuştur. Yonca
kuru otunun gaz üretim değerleri atık kahve ekstraktı ilavesi ile önemli derece artmış olup
en yüksek değer 1,2 ml ilaveli grupta bulunmuştur. Fermantasyon sonrası % CH4 üretiminde
en düşük değer %16,98 ile kontrol grubunda bulunurken; en yüksek üretim %24,31 ile yonca
kuru otuna 1,8 ml atık kahve ekstraktı ilave edilen grupta bulunmuştur. Atık kahve ekstraktı
ilavesi ile amonyak azotu (NH3-N) üretim miktarları 19,27 ile 23,77 mg 100ml-1 arasında
değişmiş olup en yüksek değer kontrol grubunda, en düşük değer ise 1,2 ml ilave edilen
grupta bulunmuştur. Atık kahve ekstraktı ilavesinin yonca kuru otunun NH3-N üretim
miktarlarını azalttığı görülmüştür (P<0,05). Metabolize edilebilir enerji ve in vitro organik
madde sindirimi düzeylerini önemli seviyede etkilemiştir (P<0,001). Fermantasyon sonrası
rumen sıvılarının pH değerlerinde kontrol grubuna oranla herhangi bir farklılık
görülmemiştir (P>0,05). Sonuç olarak yonca kuru otuna atık kahve ekstraktı ilavesinin
ruminant hayvanlarda antimetanojenik bir etki göstermediği görülmüştür.