Ekşihamurdan İzole Edilen Bacillus İzolatlarının Ekzopolisakkarit ve Enzim Üretme Yetenekleri


Karabacak E. G., Çon A. H., Özdemir N.

Sunum, ss.77, 2023

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Sunum
  • Basım Tarihi: 2023
  • Sayfa Sayıları: ss.77
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, ekşihamurdan izole edilen Bacillus izolatların ekzopolisakkarit üretim yetenekleri ile amilolitik ve proteolitik enzim aktivitelerinin varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, bahsedilen foksiyonel özellikler açısından 50 adet ekşihamur izolatı taranmış ve bunlardan 16 adedi üretici olarak belirlenmiştir. Bu izolatlardan B1303, B1005, B801 ve B1003 izolatlarının sıvı besiyerinde EPS üretim miktarlarının da sırasıyla 29,32, 16,11, 19,25 ve 17,42 µg/100 mL olduğu saptanmıştır. Ekşihamur izolatlarının 10 adedinin amilolitik, 7 adedinin de proteolitik aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Bunlardan en yüksek proteolitik aktivite B1602, en yüksek amilolitik aktivite de B803 izolatlarında belirlenmiştir. B1303 ile B1005 izolatları hem EPS üretim hem de proteolitik aktivite yeteneğine sahip, B801 ile B1003 izolatları da hem EPS üretim hem de amilolitik aktivite yeteneğine sahip olması ile dikkat çekmişlerdir. Çalışmada elde edilen bu sonuçlar; ilgili muhtemel Bacillus izolatlarının güvenlik testleri ve tür tanımlamaları ile enzim üretim miktarının belirlenerek başta gıda olmak üzere farklı endüstriyel alanlarda kullanılabilme potansiyellerinin değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.