This study was carried out to determine the effect of adding ginger powder at different levels (0.0,
0.5, 1.0, 2.0%) to the ration on performance, blood parameters and meat quality characteristics of
male Japanese quails. 48 male Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) at 28 days of age were
used in the study. The experiment was carried out for 21 days in 4 replications in a quail cage with
12 male Japanese quails in each of 4 treatment groups consisting of rations containing different levels
of ginger powder. At the end of the experiment, the effects of adding different levels of ginger powder
to male quail diets on the performance and serum parameters studied were statistically insignificant.
Pre breast L*, a* and b*, thigh meat colours a* and b* values were not significantly affected by the
treatments. However, pre-thigh L* values were significantly lower in the group fed with 2.0% ginger
powder compared to the group fed with 0.5% and 1.0% ginger powder. Post breast b* value of the
group containing 2.0% ginger powder in the diet was significantly higher than that of the group
containing 0.5% and 1.0% ginger powder. It was observed the treatment group containing 2.0%
ginger powder significantly decreased the pH value and TBA (thiobarbituric acid number) values at
the breast meats when compared to the control group and the treatment group containing 0.5% ginger
powder. According to the result of the study, it was observed that the addition of ginger powder to
male quail rations did not affect performance and serum parameters, but the use of ginger powder at
the level of 2.0% in the diet improved some meat quality characteristics.
Bu çalışma, rasyona farklı seviyelerde (%0,0 0,5, 1,0 ve 2,0) zencefil tozu ilavesinin erkek Japon
bıldırcınlarında performans, kan parametreleri ve et kalite özelliklerine olan etkisini belirlemek
amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 28 günlük yaşta 48 adet erkek Japon bıldırcını (Coturnix coturnix
Japonica) kullanılmıştır. Deneme farklı seviyelerde zencefil tozu içeren rasyonların oluşturduğu 4
muamele grubunda her birinde 12 adet erkek Japon bıldırcının bulunduğu bıldırcın kafesinde 4
tekerrürlü olarak 21 gün süreyle yürütülmüştür. Deneme sonunda erkek bıldırcın rasyonlarına farklı
seviyelerde zencefil tozu ilavesinin incelenen performans ve serum parametreleri üzerine etkileri
istatistiki açıdan önemsiz olmuştur. Pre göğüs L*, a* ve b*, but et rengi a* ve b* değerleri
muamelelerden önemli seviyede etkilenmemiştir. Ancak Pre but L* değerleri %2,0 seviyesinde
zencefil tozu içeren rasyonla yemlenen grupta %0,5 ve 1,0 seviyesinde ilave edilen gruba göre önemli
derecede düşük bulunmuştur. Rasyonda %2,0 seviyesinde zencefil tozu içeren grubun Post göğüs b*
değeri, %0,5 ve 1,0 zencefil tozu içeren grubunkine göre önemli seviyede yüksek bulunmuştur. Yüzde
2,0 seviyesinde zencefil tozu içeren muamele grubu kontrol ve %0,5’lik zencefil tozu ihtiva eden
muamele grubu ile kıyaslandığında göğüs etlerindeki pH değerini ve TBA (Tiyobarbitürik asit) değerlerini
önemli derecede düşürdüğü görülmüştür. Çalışma sonucuna göre, erkek bıldırcın rasyonlarına zencefil tozu
ilavesinin performans ve serum parametrelerini etkilemediği, ancak rasyonda %2,0 seviyesinde zencefil
tozu kullanımının etlerin bazı kalite özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür.