Damızlık Bıldırcın Rasyonlarına Portakal ve Limon Kabuğu Esansiyel Yağları ve Karışımlarının İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi


Gökmen S. A., Cufadar Y., Curabay B., Bahtiyarca Y., Behlul S.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.9, sa.11, ss.1988-1992, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmanın amacı yumurtlayan bıldırcın rasyonlarına portakal kabuğu (PKY), limon kabuğu esansiyel yağlarının (LKY) ve karışımlarının PKY+LKY (sırasıyla 300, 300, 150+150 mg/kg) ilavesinin performansa, yumurta iç ve dış kalite parametreleri ile kuluçka parametreleri üzerine etkilerini belirlemektir. Sekiz hafta süren deneme, 4 muamele grubu her muamele için 5 tekerrür olacak şekilde toplam 20 alt grupta yürütülmüş ve 10 haftalık yaştaki toplam 120 adet Japon bıldırcını her bir alt grupta 6 bıldırcın (4 dişi, 2 erkek) olmak üzere rastgele dağıtılmıştır. Rasyona LKY ilavesiyle yem tüketimi, PKY+LKY ilavesi ile yumurta verimi ve yumurta kitlesi kontrol grubuna göre önemli derecede düşmüş, LKY ve PKY+LKY ilavesiyle kabuk kırılma direnci kontrol grubuna göre önemli derecede artmıştır. Bununla birlikte rasyona LKY, PKY ve PKY+LKY ilavesi kuluçka ve üreme parametrelerini etkilememiştir. Bu sonuçlara göre damızlık bıldırcın rasyonlarına 300 mg/kg LKY ve 300 mg/kg (150+150) PKY+LKY ilavesi performansı olumsuz etkilese de kabuk kalitesinin artmasında etkili olmuştu
The aim of this study was to determine the effects of adding orange peel (PKY), lemon peel essential oils (LKY) and PKY+LKY (respectively 300, 300, 150+150 mg/kg) to laying quail diets on performance, egg internal and external quality parameters and hatchability parameters. The eightweek trial was conducted in 20 subgroups, with 4 treatment groups and 5 replications for each treatment, and a total of 120 Japanese quails at 10 weeks of age were randomly distributed, with 6 quails (4 females, 2 males) in each subgroup. Feed intake with the addition of LKY to the diet, egg production and egg mass with the addition of PKY + LKY decreased significantly compared to the control group, and the eggshell breaking resistance with the addition of LKY and PKY + LKY increased significantly compared to the control group. However, the addition of LKY, PKY and PKY+LKY to the diet did not affect hatchability and reproduction parameters. According to these results, the addition of 300 mg/kg PKY and 300 mg/kg (150+150) PKY+LKY to breeder quail diets had an effect on the increase of eggshell qualityi, although the performance was adversely affected.