Tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis) otunun kuzu rasyonlarına ilavesinin fermantasyon ve sindirim dereceleri üzerine etkisi


Bilal Y., Selçuk B., Bakır T., Akçam H.

MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES (MKUJAS), vol.29, no.1, pp.47-54, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Bu çalışmada kaba yem kaynağı olarak değerlendirilen tarla sarmaşığı otu (Convolvulus arvensis) artan seviyelerde kuzu rasyonlarına %17 HP, 2500 kcal/kg KM izo-kalorik ve izo-nitrojenik olacak şekilde yonca kuru otu yerine ikame edilmiştir. Rasyonların in vitro gaz üretim tekniği ile gaz üretimi (GÜ), metan üretimi, metan yüzdesi, gerçek sindirilebilir kuru madde (GSKM), partitioning faktör (PF), mikrobiyal protein (MP), mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ve gerçek sindirim derecesi (GSD) değerleri belirlenmiştir. Rasyonların 24 saatlik gaz üretim değerleri 91.4 – 95 ml (500 mg KM) arasında değişmiştir. Metan üretimleri 12.8 ile 15.68 ml arasında oluşmuştur. Rasyonların metan (ml) ve metan (%)’si istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Araştırmadaki GSKM, PF, MP, MPSE ve GSD (%) değerleri sırasıyla 297.22 mg – 302,63 mg, 3.13 – 3.40, 88.21 mg – 110,17 mg, %29.68- %35.28, %64,72 – %67,31 arasında bulunmuştur. Rasyonların Pearson’s korelasyon analizi metan (ml) ve metan (%) ile PF, MP, MPSE ve GSD değerleri arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Rasyonlarda GSKM, PF, MP, MPSE ve GSD değerleri arasında ise pozitif bir ilişki bulunmuştur (P <0.01). Tarla sarmaşığı otu, yonca kuru otu yerine kullanılmasıyla metan üretimini % 18.36 düşürmüştür. Tarla sarmaşığı otunun ruminant hayvanlarda kuru madde alımına ve canlı ağırlık artışına etkisini görebilmek için in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.