: Some wild mushrooms such as Tricholoma terreum (Schaeff. Ex Fr.) Kummer, Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair, Lactarius deliciosus (L. ex Fr.) S. F. Gray, Canfharellus cibarius Fr. and Polyporus squamosus Huds. Ex Fr., widespread and commonly consumed in Samsun were cultured on 10 different media (wheat agar, wheat yeast agar, malt agar, potato dextroz agar, potato dextroz yeast agar, Yang medium, malt yeast agar, Lambert medium, synthetic medium, soil extract agar), but mycelium production was not succeeded on these media. In order to induce spore germination, spores were exposed to 60'UV light or placed at 35°C for 3 days before incubation at 25°C. Mycelium production could not be achieved on 4 different media (malt agar, soil extract agar, water agar and Czapek-Dox agar) with these treatments, either. However, it was determined that the effect of different media and treatments on mycelium growth of Pleurotus sajor-caju, included to the study besides wild mushrooms, varied. Mycelium growth was best when spores were kept at 35°C for 3 days before incubation at 25°C, on malt agar medium.
Samsun ve çevresinde bol miktarda bulunan ve halk tarafından sevilerek tüketilen doğa mantarlarından Tricholoma terreum (Schaeff. Ex Fr.) Kummer (Karaoğlan), Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair (Kanlıca), Lactarius deliciosus (L. ex Fr.) S. F. Gray (Kanlıca), Canthnrellus cibarius Fr. (Sarı mantar) ve Polyporus squamosus Huds. Ex Fr. (Aladana)'un sporları 10 değişik besin ortamında (buğday ağar, buğday maya ağar, malt ağar, malt maya ağar, patates dekstroz ağar, patates dekstroz rnaya ağar, Yang ortamı, Lambert ortamı, sentetik ortam ve toprak ekstrakt ağar) kültüre alınmış, ancak bu ortamların hiçbirisinde misel üretimi başarılamamıştır. Spor çimlenmesini teşvik etmek amacıyla sporlar 60 dakika ultraviyole ışık altında ya da 3 gün 35°C'de tutulduktan sonra 25°C'de inkubasyona bırakılmıştır. Bu uygulamalarla da değişik besin ortamlarında (malt ağar, toprak ekstrakt ağar, su ağar ve Czapek-Dox ağar) doğa mantarlarının misel üretimleri sağlanamamıştır. Bununla birlikte, doğa mantarları yanında denemeye alınan Pleurotus sajor-caju (Lev.) Sing.'nun misel gelişimine, değişik ortam ve uygulamaların etkilerinin farklı olduğu belirlenmiştir. En iyi misel gelişimi, malt ağar ortamında ve sporların 35°C'de 3 gün tutulduktan sonra 25°C'de inkubasyonu sonucunda elde edilmiştir.