In this study, it was aimed to determine the effects of pelletting on the in vitro gas productions (IVGP), in vitro digestibilities and methane productions of wheat straw and soy straw pelletted with different additives such as molasses, guar meal and sepolite. In the study, 2x2x4 factorial experimental design was used and total 16 groups (2 straws (wheat-soybean), 2 different sepiolite applications (absent-present) and 4 additives (control, guar meal,molasses and guar meal +molasses) were formed.The gas productions, gas production parameters, organic material digestibilities (OMD), metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) contents of feeds were determined by using in vitro gas production tecnique. Methane productions were determined by using infrared methane analizator. The sepiolite addition increased in vitro gas production (IVGP) in soybean straws as opposed to wheat straw (P<0.01). The molasses addition did not affect IVGP in soybean straws, but sepiolite addition increased IVGP at all incubation times in groups supplemented with guar meal+molasses. The sepiolite addition decreased OMD in wheat straws, but in soy straws OMD increased in groups supplemented with guar meal+molasses due to sepiolite addition. Sepiolite addition increased IVGP and methane production in soybean straws and decreased in wheat straws (P<0.01). In conclusion, it can be said that molasses and guar meal added in wheat and soy straws increased their feed values and that these feed sources can be used to close the forage shortage in winter. It was also concluded that, 2% sepiolite addition in wheat straws provide environmental benefits by decreasing methane production.
Bu çalışmada, melas, guar küspesi ve sepiyolit ilavesiyle peletlenen buğday ve soya samanlarının besinmadde içerikleri, in vitro gaz üretimleri, in vitro sindirilebilirlikleri ve metan üretimlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Denemede 2 x 2 x 4 faktöriyel deneme desenine göre 2 saman (buğday-soya) 2 sepiyolituygulaması (var-yok) ve 4 uygulama (kontrol, guar küspesi, melas, guar küspesi + melas) olmak üzere her birsaman için 8, toplamda 16 grup oluşturulmuştur. Yemlerin gaz miktarları, gaz üretim parametreleri ile organikmaddeler sindirilebilirlikleri (OMS), metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) içerikleri invitro gaz üretim tekniği ile; metan miktarları ise infrared metan analizörü ile belirlenmiştir. Soya samanlarındasepiyolit ilavesi buğday samanının aksine in vitro gaz üretimi (İVGÜ)’ni artırmıştır (P<0.01). Soya samanlarındamelas ilavesinin İVGÜ üzerine etkisi görülmemiş; guar küspesi+melas ilave edilen gruplarda ise sepiyolit in vitrogaz üretimini bütün inkübasyonlarda artmıştır. Buğday samanlarında kontrol grubuna sepiyolit ilavesininOMS’ni düşürdüğü; soya samanlarında ise sepiyolit ilavesinin toplam gaz üretimi ve metan üretiminde olduğugibi guar küspesi+melas ilave edilen gruplarda artış gösterdiği belirlenmiştir. Sepiyolit ilavesinin soyasamanlarında in vitro gaz üretimi ve metan üretimini artırdığı; buğday samanlarında ise azalttığı görülmüştür(P<0.01). Sonuç olarak, buğday ve soya samanlarına melas ve guar küspesi ilavesinin besin madde içerikleriniiyileştirdiği, peletlenerek muhafazası sayesinde hayvan beslemede özellikle kış aylarında görülen kaba yemaçığının kapatılmasında alternatif olarak kullanılabileceği ve sepiyolitin buğday samanlarına en az %2 oranındakullanılması durumunda metan üretimini azaltıcı çevresel faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.