ÜLKEMİZDE ISLAH EDİLEN BAZI YENİ ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN VERİM, KALİTE VE BİTKİ BÜYÜME ÖZELLİKLERİ


DEMİRSOY L., KÖSE D., DEMİRSOY H.

Bahçe, cilt.46, sa.özel sayı 1, ss.97-106, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 46 Sayı: özel sayı 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.97-106
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada, ülkemizde ıslah edilmiş bazı çilek çeşitlerinin ('Doruk', 'Dorukhan', 'Hilal', 'Ata', 'Bolverim', 'Eren' 'Erenoğlu') Samsun ekolojisinde verim, kalite ve bazı bitki büyüme özelliklerinin belirlenmesi amaçlamıştır. Çalışmada standart çeşit olarak 'Festival' kullanılmıştır. Çalışma 2014-2016 yıllarında yürütülmüştür. Yıllara göre ilk çiçeklenme 2 Mart-5 Nisan; ilk hasat 9-21 Mayıs; son hasat 6 Haziran-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleşmiştir. En yüksek verim her iki deneme yılında da 'Dorukhan'dan (sırasıyla 127.5 ve 545.1 g/bitki) alınmış, ikinci yıl bu çeşidi 'Bolverim', 'Hilal' ve 'Eren' izlemiştir. En yüksek pazarlanabilir meyve her iki yılda da 'Dorukhan'dan elde edilmiştir (sırasıyla 110.5 ve 456.8 g/bitki). İkinci yıl bu çeşidi 'Bolverim' ve 'Hilal' izlemiştir. Her iki deneme yılında da en iri meyveler 'Dorukhan' ve 'Festival'den alınmış, bunların yanında 'Erenoğlu', 'Bolverim' ve 'Doruk' çeşitlerinin de meyve irilikleri yüksek olmuştur. 'Doruk' %8.5 ile (2016 yılı) en yüksek SÇKM içeriğine sahip olurken her iki yılda da 'Dorukhan' en yüksek asit içeriğine sahip olmuştur. Çeşitlerin C vitamini içerikleri arasında önemli farklılık bulunmamıştır. Denemede çeşitlerin diğer bazı meyve özellikleri yanında bitkilerin kloroza ve yaprak lekesine dayanıklılık durumları ile kol sayısı, gövde sayısı, yaprak alanı, yaprak sayısı, yaprak sap uzunluğu gibi bazı vegetatif büyüme özelliklerine ait veriler de elde edilmiştir
YIELD, QUALITY AND PLANT GROWTH CHARACTERISTICS OF SOME NEW STRAWBERRY CULTIVARS BRED IN TURKEY In Samsun condition, the study aimed to determine yield, fruit quality and plant growth characteristics of some strawberry cultivars, namely ‘Doruk’, ‘Dorukhan’, ‘Hilal’, ‘Ata’, ‘Bolverim’, ‘Eren’, ‘Erenoğlu’, bred in Turkey. ‘Festival’ was used as standard cultivar. The study was carried out in 2014–2016. The first blooming was between March 2 and April 5. First harvest was on May 9–20 while the last harvest was between June 6 and July 8. In the both years, the highest yield was obtained from cv. ‘Dorukhan’ (127.5 and 545.1 g/plant, respectively. In the second year, ‘Bolverim’, ‘Hilal’ and ‘Eren’ followed to ‘Dorukhan’. The most marketable fruit was from cv. ‘Dorukhan’ in both years (110.5 and 456.8 g/plant, respectively). The second year, Bolverim’ and ‘Hilal’ followed to ‘Dorukhan’. In the experiment the largest fruits were obtained from ‘Dorukhan’ and ‘Festival’. ‘Erenoğlu’, ‘Bolverim’ and ‘Doruk’ followed to the two cultivars in terms of fruit large. ‘Doruk’ had the highest soluble solid content with 8.5% (2016) while ‘Doruk’ had the highest acidity content. There is no a significant difference among the cultivars examined in terms of vitamin C. In addition, resistant to chlorosis and leaf spot, number of crown, number of runner, leaf area, number of leaf, petiole length of the cultivars examined were determined in the experiment