Effects of inorganic and organic tea farming practices on some soil quality parameters and erodibility


ÖZDEMİR N., ATALAY T.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.34, no.3, pp.397-405, 2019 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 34 Issue: 3
  • Publication Date: 2019
  • Journal Name: Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.397-405
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

This research was carried out to determine the effects of organic and inorganic tea farming practices on some soil quality parameters and erodibility under Rize province condition. The study was done using 40 surface soil samples (0-20 cm) taken from the orchards having organic and conventional tea farming practices located on the same line and different positions. According to the analyses of the soil samples and evaluations, effects of organic and conventional farm practices on soil quality parameters were influenced by the positions. Generally, it was seen that the samples from the plots located at high elevation were rich with clay and organic matter contents and more resist to erodibility. The plots having conventional farm practices had more suitable soil quality conditions compared with the plots having organic farm practices.
Bu araştırma, Rize ili koşullarında konvansiyonel ve organik çay tarımı uygulamalarının bazı toprakkalite parametreleri ve erozyona karşı duyarlılık üzerine etkilerini belirlemek üzere yürütülmüştür.Çalışmada, aynı hat üzerinde ve farklı konumlarda yer alan, organik ve geleneksel tarımuygulamalarının yapıldığı çay bahçelerinden alınan 40 adet yüzey (0-20 cm) toprak örneğikullanılmıştır. Toprak örnekleri üzerinde yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda konvansiyonelve organik tarım uygulamalarının toprak kalite parametreleri üzerine etkilerinin konumdan etkilendiğisaptanmıştır. Genelde yüksek rakımlarda yer alan parsellere ait örneklerin kil ve organik maddeiçeriklerinin daha yüksek olduğu, erozyona karşı daha dirençli bir yapıda oldukları görülmüştür.Konvansiyonel tarım uygulamalarının yapıldığı parsellerin organik tarım uygulamalarının yapıldığıparsellere göre ortalama olarak daha uygun toprak kalite koşullarına sahip oldukları görülmüştür.