Evaluation of Adults' Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge and Healthy Lifestyle Behaviors


Creative Commons License

Çağal Kayar B., Şahin M. K., Dikici M. F.

Fırat Tıp Dergisi, vol.30, no.1, pp.11-15, 2025 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 30 Issue: 1
  • Publication Date: 2025
  • Journal Name: Fırat Tıp Dergisi
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.11-15
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

Objective: In this study, the evaluation of adults' cardiovascular disease risk factors knowledge and healthy lifestyle behaviors was aimed.

Material and Method: It is a cross-sectional study. Data were collected by face-to-face interviews with individuals aged 18 to 65 years who applied to the education family health centers between August and September 2022. In the questionnaire, the sociodemographic information form and the Cardiovascular Diseases Risk Factors Knowledge Level Scale (CARRIF-BD) were used.

Results: A total of 366 people participated in the research. The mean age was 41.23±13.61 years, and 60.4% were women. A total of 38.5% of the individuals had a chronic disease. The mean CARRIF-BD scale score of the participants was 19.07±4.92. The CARRIF-BD scale knowledge scores of those who are healthcare workers (p <0.001), individuals over the age of 45 (p =0.002), those with a university or higher education level (p =0.001), those with a history of chronic disease (p =0.001), regular medication users (p =0.001), those who exercise (p =0.004), those who consume whole wheat-bran-rye bread (p =0.023) and those who consume more than five servings of fruit and vegetables per day (p =0.001) were significantly higher.

Conclusion: In this study, it was determined that participants’ knowledge levels of cardiovascular disease risk factors differed by being a health worker, age, educational status, chronic disease history, exercise status, type of bread consumed, and daily consumption of fruits and vegetables.

Amaç: Bu çalışmada, erişkinlerin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkında bilgi düzeyleri ve sağlıklı yaşam davranışlarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel bir çalışmadır. Veriler Ağustos-Eylül 2022 tarihleri arasında Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’ne başvuran 18-65 yaş arası bireylere yüz yüze görüşme yapılarak anket ile toplandı. Ankette sosyodemografik bilgi formu ve Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği kullanıldı.

Bulgular: Çalışmaya toplam 366 kişi katıldı. Yaş ortalaması 41,23±13,61 yıl ve %60,4’ü kadındı. Bireylerin %38,5‘inin kronik bir hastalığı mevcuttu. Katılımcıların KARRİF-BD ölçeği puan ortalamaları 19,07±4,92 idi. KARRİF-BD ölçeği bilgi puanları sağlık çalışanı olanların (p <0,001), 45 yaş üstündeki bireylerin (p =0,002), üniversite ve üzerinde eğitim düzeyine sahip olanların (p =0,001), kronik hastalık öyküsü olanların (p =0,001), düzenli ilaç kullananların (p =0,001), egzersiz yapanların (p =0,004), tam buğday-kepek-çavdar türü ekmek tüketenlerin (p =0,023) ve günlük beş porsiyondan fazla meyve-sebze tüketenlerin (p =0,001) anlamlı olarak daha yüksekti.

Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkındaki bilgi düzeylerinin sağlık çalışanı olma, yaş, eğitim durumu, kronik hastalık öyküsü, egzersiz durumu, tüketilen ekmek çeşidi ve günlük meyve-sebze tüketimi ile farklılık gösterdiği saptandı.