14th International GAP Summit Scientific Research Congress, Gaziantep, Türkiye, 1 - 03 Aralık 2025, cilt.1, sa.33, ss.1-5, (Tam Metin Bildiri)
Üzümsü meyveler grubunda yer alan aronya
(Aronia melanocarpa), Kuzey Amerika kökenli bir meyvedir ve son
yıllarda “süper meyve” olarak anılmaktadır. Küçük, koyu mor-siyah renkteki bu
meyve, yüksek antioksidan,
vitamin
ve fenolik
bileşik içeriğiyle dikkat çeker. Özellikle antosiyaninler
ve polifenoller
bakımından oldukça zengindir. Aronya, doğal bir antioksidan kaynağı olarak
genel sağlığın korunmasında önemli bir rol oynayabilir. Düzenli ancak ölçülü
tüketimi (örneğin, meyve, meyve suyu veya toz formunda) bağışıklığı destekler,
kalp-damar sağlığını iyileştirir ve hücresel yaşlanmaya karşı koruma sağlar.
2012 yılında Türkiye’ye introdüksiyonu yapılan aronya hızla yayılmaktadır. Bu
çalışmada farklı rakımlarda yetişen ‘Nero’ ve ‘Viking’ aronya çeşitlerinde uyanma,
sürme, çiçeklenme, ben düşme, tane tutumu, meyvede renk değişimi (pembe, koyu mor,
siyah), hasat zamanı ve çiçeklenme ile hasat arasındaki gün sayısı, aylık
sürgün gelişim hızı ve sürgün uzunluğu gibi büyüme ve gelişme parametreleri ile
fenolojik evreler karşılaştırılmıştır. Bitkiler 195 m ve 790 m rakımlarda
yetiştirilmiştir. Düşük rakımda yetişen aronya çeşitlerinin daha erken
uyandığı, hasadın daha geç yapıldığı, bitki boyunun ise daha fazla olduğu
tespit edilmiştir.
Aronia (Aronia melanocarpa), a
berry fruit and originated from North American, has recently been dubbed a
"super fruit." This small, dark purple-black berry is notable for its
high content of antioxidants, vitamins, and phenolic compounds. It is
particularly rich in anthocyanins and polyphenols. As a natural source of
antioxidants, aronya can play a significant role in maintaining overall health.
Regular but moderate consumption (e.g., in fruit, juice, or powder form)
supports immunity, improves cardiovascular health, and protects against
cellular aging. Aronya, introduced to Türkiye in 2012, is rapidly spreading. This
study compared growth and development parameters such as bud burst, shoot
formation, flowering, veraison, berry set, fruit color change (pink, dark
purple, black), harvest time, the number of days between flowering and harvest,
monthly shoot growth rate, shoot length, and phenological stages in 'Nero' and
'Viking' aronia varieties grown at different altitudes. Plants were grown at
altitudes of 195 and 790 m. It was found that aronia varieties grown at lower
altitudes had earlier emergence, later harvest, and longer plant height.