RUMİNANT HAYVAN BESLEMEDE KULLANILAN BAZI KABA VE KESİF YEMLERİN İN VİTRO GAZ ÜRETİMİNİN, METAN ÜRETİMİNİN, SİNDİRİM DERECESİNİN VE MİKROBİYAL PROTEİN ÜRETİMİNİN BELİRLENMESİ


Creative Commons License

Özkan Ç. Ö., Bakır T., Selçuk B., Kamalak A.

Black Sea Journal of Agriculture, vol.3, no.1, pp.56-60, 2020 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 3 Issue: 1
  • Publication Date: 2020
  • Journal Name: Black Sea Journal of Agriculture
  • Page Numbers: pp.56-60
  • Ondokuz Mayıs University Affiliated: Yes

Abstract

Bu çalışmanın amacı ruminant hayvan beslemede kullanılan bazı kaba ve kesif yemlerin in vitro gaz üretimlerinin, metan üretimlerini, gerçek sindirim derecelerini (GSD) ve mikrobiyal protein(MP) üretilerini belirlemektir. Yemlerin gaz üretim değerleri 68,2 ile 137,9 ml arasında değişmiş olup en yüksek gaz üretim değerine arpa danesinde en düşük değere buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin metan üretim değerleri 10,9 ile 20,9 ml arasında değişmiş olup en yüksek metan üretim değerine soya fasulyesi küspesi (SFK), buğday ve arpa danelerinde en düşük değere ise buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin gerçek sindirilebilir kuru madde miktarları (GSKM) 187,0 ile 431,4 mg arasında değişmiş olup en yüksek değere SFK en düşük değere ise buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin GSD değerleri % 39,6 ile 92,1 arasında değişmiş olup en yüksek değere buğdaygil daneleri ve SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin taksimat faktörü (PF) değerleri 2,7 ile 4,0 arasında değişmiş olup en yüksek PF değerine SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin MP değerleri 36,9 ile 197,8 mg arasında değişmiş olup en yüksek değere SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin mikrobiyal protein sentezleme etkinliği(MPSE) değerleri %19,7 ile 47,2 arasında değişmiş olup en yüksek değere küspeler sahip olurken en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin hücre duvarını oluşturan unsurlar (NDF ve ADF) ile gaz üretimi, metan (ml), GSKM ve GSD arasında negatif ilişki bulunmuştur. Hücre duvarını oluşturan unsurlar artmasıyla birlikte gaz üretimi, metan üretimi (ml), GSKM ve GSD azalmıştır. Diğer taraftan yemlerin ham protein içeriği ile metan üretimi (%), PF, MP ve MPSE arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.