Black Sea Journal of Agriculture, vol.3, no.1, pp.56-60, 2020 (Peer-Reviewed Journal)
Bu çalışmanın amacı ruminant hayvan beslemede kullanılan bazı kaba ve kesif yemlerin in vitro gaz üretimlerinin,
metan üretimlerini, gerçek sindirim derecelerini (GSD) ve mikrobiyal protein(MP) üretilerini belirlemektir. Yemlerin
gaz üretim değerleri 68,2 ile 137,9 ml arasında değişmiş olup en yüksek gaz üretim değerine arpa danesinde en düşük
değere buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin metan üretim değerleri 10,9 ile 20,9 ml arasında değişmiş olup en
yüksek metan üretim değerine soya fasulyesi küspesi (SFK), buğday ve arpa danelerinde en düşük değere ise buğday
samanında rastlanmıştır. Yemlerin gerçek sindirilebilir kuru madde miktarları (GSKM) 187,0 ile 431,4 mg arasında
değişmiş olup en yüksek değere SFK en düşük değere ise buğday samanında rastlanmıştır. Yemlerin GSD değerleri %
39,6 ile 92,1 arasında değişmiş olup en yüksek değere buğdaygil daneleri ve SFK en düşük değere ise buğday samanı
sahip olmuştur. Yemlerin taksimat faktörü (PF) değerleri 2,7 ile 4,0 arasında değişmiş olup en yüksek PF değerine SFK
en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin MP değerleri 36,9 ile 197,8 mg arasında değişmiş olup en
yüksek değere SFK en düşük değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin mikrobiyal protein sentezleme
etkinliği(MPSE) değerleri %19,7 ile 47,2 arasında değişmiş olup en yüksek değere küspeler sahip olurken en düşük
değere ise buğday samanı sahip olmuştur. Yemlerin hücre duvarını oluşturan unsurlar (NDF ve ADF) ile gaz üretimi,
metan (ml), GSKM ve GSD arasında negatif ilişki bulunmuştur. Hücre duvarını oluşturan unsurlar artmasıyla birlikte
gaz üretimi, metan üretimi (ml), GSKM ve GSD azalmıştır. Diğer taraftan yemlerin ham protein içeriği ile metan üretimi
(%), PF, MP ve MPSE arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.