Influence of natural zeolite on performance of laying hens and egg quality


Ozturk E., ERENER G., SARICA M.

Turkish Journal of Agriculture and Forestry, cilt.22, sa.6, ss.623-628, 1998 (Scopus) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 22 Sayı: 6
  • Basım Tarihi: 1998
  • Doi Numarası: 10.3906/tar-97045
  • Dergi Adı: Turkish Journal of Agriculture and Forestry
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.623-628
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalısma, bir dogal zeolit olan clinoptilolitin yumurta tavuklarının performansı ve yumurta kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemek için yapılmıstır. Denemede 180 adet, 37 haftalık Babcock-B-300 beyaz yumurtacı hibrit; enerji ve protein düzeyleri esit, sırasıyla 0, 20, 40, 60 ve 80 g/kg zeolit kapsayan 5 farklı karma ile yemlenmistir. Arastırma, 28’er günlük periodlardan olusan 4 dönem halinde sürdürülmüstür. Muameleri olusturan 5 rasyon, kafes bloklarının her katında 4 kafes gözü tekerrürlü olmak üzere, 3 kata tam sansa baglı olarak dagıtılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, canlı agırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, kabuk kalınlıgı, yasama gücü ve diger yumurta kalite özellikleri bakımından, muameleler arasında farklılık bulunmamıstır (P>0.05). Dıskı nem içeriginde ise özellikle clinoptilolitle yemlemeye baglı olarak önemli düsüsler gözlenmistir (P<0.05).
This experiment was conducted to study the effects of natural zeolite on the performance of laying hens. One hundred and eighty 37-week-old Babcock B-300 hens were fed with a diet containing 0, 20, 40, 60 and 80 g clinoptilolite/kg in an experiment consisting of 36 hens per treatment during a 4x28 days experimental period. All feeding programs were isocaloric and isonitrogenous. Hens were put at random into 5 treatment groups (12 replicates and 36 hens per treatment). No significant dietary effects were observed in terms of body weight, feed consumption, feed efficiency ratio, the number of eggs laid per hen, shell thickness, mortality or other criteria of egg quality (P>.05). Significant dietary effects of clinoptilolite feeding were observed in the form of a decrease in faecal moisture content (P<.05).