Eğitim Bilgileri
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorDoktora
Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Ve Diyetetik (Dr), Türkiye
2019 - 2021
2019 - 2021Yüksek Lisans
Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Ve Diyetetik (Yl) (Tezli), Türkiye
2015 - 2019
2015 - 2019Lisans
Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Türkiye
Araştırma Alanları
Sağlık Bilimleri
Beslenme ve Dietetik
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2021 - 2024
2021 - 2024Araştırma Görevlisi
Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü
2020 - 2021
2020 - 2021Araştırma Görevlisi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Akademi Dışı Deneyim
2024 - 2024
2024 - 2024Araştırmacı
Üniversite, University of Hannover, ., Araştırmacı
2022 - 2022
2022 - 2022Araştırmacı
Universita di Parma, Araştırmacı
Makaleler
Tümü (25)
SCI-E, SSCI, AHCI (10)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (12)
ESCI (2)
Scopus (11)
TRDizin (8)
Diğer Yayınlar (4)
2025
20251. Gut Health for Two: the Critical Role of Probiotics and Prebiotics in Pregnancy and Lactation
Açar Y., Aksu S., Gökler A. F., Somuncu E. İ., Yassıbaş E., Ayyıldız F.
CURRENT NUTRITION REPORTS , cilt.14, ss.1-20, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20252. Environmental reflections of traditional and improved recipes: Assessing greenhouse gas and water footprints
Biliroglu C., Demirel B., Kilinc G. E., Açar Y., Sensoy F.
INTERNATIONAL JOURNAL OF GASTRONOMY AND FOOD SCIENCE
, cilt.41, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. Hastanede Yatan Hastalarda Beslenme Durumunun ve Malnütrisyon ile İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi: Kesitsel Araştırma
ÜNAL G., KABALI S., AÇAR KURU Y., MACİT ÇELEBİ M. S., ERTAŞ ÖZTÜRK Y., UZDİL Z.
Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.10, sa.3, ss.561-568, 2025 (Hakemli Dergi)
2025
20254. Exploring the Potential of Anthocyanin-Infused Fermented Beverages for Sustainable Health Solutions: A Pathway to Functional Food Development
Yusufoğlu B., Açar Y., Kezer G., Zargarachi S., Mertoğlu K., Esatbeyoğlu T.
FUTURE FOODS , cilt.1, ss.1-15, 2025 (ESCI)
2025
20255. Anthropometric Measurements and Laboratory Methods for Pregnancy: An Update Review to Evaluation of Body Composition
Açar Y., Köksal E.
CURRENT NUTRITION REPORTS , cilt.14, sa.13, ss.1-17, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20256. The Relationship Between Nutritional Attitudes and Behaviors and Nutritional Self-Efficacy Levels of School-Age Children with Various Variables: A Cross-Sectional Study
ÖZENOĞLU A., AÇAR Y., KILINÇ G. E.
Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi , 2025 (TRDizin)
2025
20257. The Effect of Food Literacy on Dietary Intake and Diet Quality in Adults: A Cross- Sectional Study (Preprint)
KABALI S., ÜNAL G., ERTAŞ ÖZTÜRK Y., UZDİL Z., AÇAR KURU Y.
Research Square Preprint Platform , 2025 (Hakemsiz Dergi)
2025
20258. Relationship between mindful eating, hedonic hunger, and obesity
Ünal G., Açar Y., Kabalı S., Macit-Celebi M. S., Uzdil Z., Ertas-Ozturk Y.
REVISTA DE NUTRICAO-BRAZILIAN JOURNAL OF NUTRITION
, cilt.38, 2025 (SCI-Expanded)
2024
20249. Adaptation of the Food Literacy (FOODLIT) Tool for Turkish Adults: A Validity and Reliability Study
Ertaş Öztürk Y., Kabalı S., Açar Y., AĞAGÜNDÜZ D., Budan F.
NUTRIENTS
, cilt.16, sa.19, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202410. Evaluation of Aflatoxins Occurrence and Exposure in Cereal-Based Baby Foods: An Update Review
Açar Y., Akbulut G.
CURRENT NUTRITION REPORTS , cilt.1, ss.1-10, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202411. Glutaminin Kronik Hastalıklardaki Rolü
Açar Y., Akdevelioğlu Y.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.1, ss.1-10, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
202412. Turkish Adaptation, Validation, and Reliability of the US Adult Food Security Survey Module (AFSSM) in University Students
Açar Y., Sukan Karaçağıl B., Demirkoparan M., Şeref B., Kalaycı Z., Uçar A., et al.
PUBLIC HEALTH NUTRITION , cilt.27, sa.45, ss.1-10, 2024 (SCI-Expanded)
2023
202313. Flavonoids: Their putative neurologic roles, epigenetic changes, and gut microbiota alterations in Parkinson’s disease
Açar Y., Ağagündüz D., De Cicco P., Capasso R.
BIOMEDICINE AND PHARMACOTHERAPY , cilt.1, ss.1-17, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202314. A Little Pepper-Upper? Systematic Review of Randomized Controlled Studies on Capsaicinoids, Capsinoids, and Exercise Performance
Sukan-Karaçağıl B., AKBULUT G., AÇAR Y., Demirkoparan M.
International journal of sport nutrition and exercise metabolism
, cilt.33, sa.5, ss.291-301, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202315. Beslenme Eğitimi Alan ve Almayan Üniversite Öğrencilerinde Hedonik Açlığın Değerlendirilmesi
Açar Y., Küçükcankurtaran S., Sökülmez Kaya P., Ertaş Öztürk Y.
Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.32, sa.3, ss.351-357, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
202316. Nutritional Epigenetics and Phytochemicals in Cancer Formation
Açar Y., Akbulut G.
JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF NUTRITION , cilt.42, sa.7, ss.700-705, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202317. Diyet Kalitesinin Belirlenmesinde Sıklıkla Kullanılan İndeksler: Geleneksel Derleme
ÇALIŞKAN G., AÇAR Y., TAŞDEMİR Ş. Ş., ASLAN M. N., KÖKSAL E.
Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi
, cilt.8, sa.2, ss.354-361, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
202318. Was COVID-19 pandemic anxiety reflected on nutritional habits in adults?
Açar Y., Yıldıran H.
NUTRITION AND FOOD SCIENCE
, cilt.53, sa.4, ss.726-737, 2023 (ESCI)
2023
202319. Nutritional Epigenetics and Phytochemicals in Cancer Formation
AÇAR Y., AKBULUT G.
Journal of the American Nutrition Association
, cilt.42, sa.7, ss.700-705, 2023 (Scopus)
2022
202220. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencilerinde Yeme Davranış Bozukluklarının Değerlendirilmesi
SÖKÜLMEZ KAYA P., AÇAR Y.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202221. 15-18 Yaş Arası Adölesanlarda Duygusal Yeme Davranışının Beslenme Durumuna Etkisi
AÇAR Y., SÖKÜLMEZ KAYA P.
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.7, sa.1, ss.141-150, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
202122. Üniversite Öğrencilerinde Kafein Tüketiminin Değerlendirilmesi
SÖKÜLMEZ KAYA P., AÇAR Y.
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.6, sa.3, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202123. Postbiyotikler ve Sağlık Üzerine Etkileri: Sistematik Derleme
AÇAR Y., KAYA P. S.
Literatür Eczacılık Bilimleri Dergisi
, cilt.10, sa.2, ss.276-284, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202124. ANNE SÜTÜ OLİGOSAKKARİTLERİ VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
AÇAR Y., YASSIBAŞ E.
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi , 2021 (Hakemli Dergi)
2020
202025. Obezitede Güncel Yaklaşımlar: Kahverengi Yağ Dokusu Transplantasyonu ve Vagal Sinir Blokajı
AÇAR Y., AKBULUT G.
Beslenme ve Diyet Dergisi , cilt.48, sa.2, ss.93-99, 2020 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Hemodiyaliz Hastalarında Beslenme Durumu ve Depresyon İlişkisinin Değerlendirilmesi
ÖZENOĞLU A., KILINÇ G. E., AÇAR Y.
Hemodiyaliz Hastalarında Beslenme Durumu ve Depresyon İlişkisinin Değerlendirilmesi, Kıbrıs (Kktc), 13 - 15 Mayıs 2025, (Tam Metin Bildiri)
2025
20252. Üniversite Öğrencilerinde Egzersiz Bağımlılığının Yeme Tutumu ve Anksiyete ile İlişkisi
AÇAR Y., ÖZENOĞLU A., KILINÇ G. E.
3rd INTERNATIONAL POSITIVE SCHOOLS & WELL-BEING CONGRESS, Kıbrıs (Kktc), 13 - 15 Mayıs 2025, (Tam Metin Bildiri)
2025
20253. CLINICAL IMPORTANCE OF VITAMIN D IN RHEUMATIC DISEASES
KHANI E. K., DEMİREL B., KILINÇ G. E., AÇAR Y.
UMTEB-XVII International Scientific Research Congress, Çek Cumhuriyeti, 4 - 06 Mayıs 2025, (Tam Metin Bildiri)
2025
20254. EVALUATION OF NUTRITION AND SELF-ESTEEM IN ATHLETES
KILINÇ G. E., AÇAR Y., ÖZENOĞLU A.
UMTEB-XVII International Scientific Research Congress, Çek Cumhuriyeti, 4 - 06 Mayıs 2025, (Tam Metin Bildiri)
2025
20255. THE EFFECT OF ADULT INDIVIDUALS’ FEAR LEVEL ON DIET QUALITY AND EMOTIONAL EATING BEHAVIORS
Turhan A., KILINÇ G. E., AÇAR Y., DEMİREL B.
EU 7TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON HEALTH, ENGINEERING AND APPLIED SCIENCES, İtalya, 1 - 03 Mart 2025, (Tam Metin Bildiri)
2025
20256. RELATIONSHIP BETWEEN NUMBER OF MEALS, PHYSICAL ACTIVITY LEVEL AND SLEEP LEVELS OF ADULTS AND ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS
Saatçi M., AÇAR Y., KILINÇ G. E., DEMİREL B.
EU 7TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON HEALTH, ENGINEERING AND APPLIED SCIENCES, Türkiye, 1 - 03 Mart 2025, (Tam Metin Bildiri)
2024
20247. FOOD IRRADIATION AND EFFECTS ON NUTRITIONAL QUALITY
KILINÇ G. E., AÇAR Y.
UMTEB International Scientific Research Congress-XVI, Türkiye, 6 - 08 Aralık 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20248. Evaluation of Nutrition and Anxiety Levels of Patients After Total Gastrectomy
Kılınç G. E., Açar Y., Sökülmez Kaya P.
UMTEB 16th International Scientific Research Congress, 07 Aralık 2024, ss.1-10, (Tam Metin Bildiri)
2024
20249. Relationship Between Circadian Rhythm and Sleep Quality with Nutritional Status and Diet Quality in Shift Working Nurses
ÖZENOĞLU A., AÇAR Y., KILINÇ G. E.
6th International Congress of Health, Engineering and Applied Sciences, Sırbistan, 17 - 20 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
202410. Investigation of the Effect of Life Satisfaction on Attitudes Towards Healthy Nutrition and Depression-Anxiety-Stress Levels in Obese Women
ÖZENOĞLU A., AÇAR Y., KILINÇ G. E.
th International Congress of Health, Engineering and Applied Sciences, Sırbistan, 17 - 20 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
202411. RELATIONSHIP BETWEEN GASTROESOPHAGEAL REFLUX AND NIGHT EATING SYNDROME AND DEPRESSION, ANXIETY AND STRESS LEVELS IN UNIVERSITY EMPLOYEES
ÖZENOĞLU A., KILINÇ G. E., AÇAR Y.
3rd INTERNATIONAL PARIS CONGRESS ON MEDICAL & HEALTH SCIENCES, Paris, Fransa, 1 - 03 Temmuz 2024, (Tam Metin Bildiri)
2023
202312. Bariatrik Cerrahi Sonrası Tat ve Koku Algısı Değişikliklerinin İncelenmesi
AÇAR Y., ARSLAN M.
9. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, 28 Ekim 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
202313. Çölyak Hastalığında Pseudotahılların Rolü
AÇAR Y.
9. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, 28 Ekim 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
202314. İleri Glikasyon Ürünleri ve Alzheimer Hastalığı
ARSLAN M., AÇAR Y.
9. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, 28 Ekim 2023, (Tam Metin Bildiri)
2022
202215. Resveratrol ve Sağlık Üzerine Etkileri
AÇAR Y.
3. Uluslararası Azerbaycan Fen, Sosyal, Sağlık ve Spor Bilimleri Kongresi, 25 Kasım 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202216. Tip 1 Diyabet ve Çölyak Hastalığı Birlikteliği
AÇAR Y.
10. Uluslararası Kadın Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Kongresi, 19 Kasım 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202217. Fitoöstrojenler ve Kadın Üreme Sağlığı
AÇAR Y., AKBULUT G.
10. Uluslararası Kadın Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Kongresi, 19 Kasım 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202218. Aflatoksinler ve Bebek Beslenmesi
AÇAR Y., AKBULUT G.
ICHES-IDU 2022 Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, 21 Ekim 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202219. Maternal Fenilketonüri ve Gebelik Sonuçları
AÇAR Y., AKBULUT G.
7. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, 27 - 28 Mayıs 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202220. Tahıllardaki Fenolik Bileşen : Alkilresorsinoller ve Kanser Üzerine Etkileri
AÇAR Y., AKBULUT G.
7. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, 27 Mayıs 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202221. Sürdürülebilir Beslenme ve Sürdürülebilir Diyet Modelleri
AÇAR Y., AKBULUT G.
4. Uluslararası Tıp Bilimleri ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi, 26 - 27 Mart 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
202222. Meme Kanseri ve Obezite İlişkisi
AÇAR Y., AKBULUT G.
4. Uluslararası Tıp Bilimleri ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi, 26 Mart 2022, (Tam Metin Bildiri)
2021
202123. YETİŞKİN BİREYLERDE GIDA OKURYAZARLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ
AÇAR Y., MACİT M. S., ASAL ULUS C., ÜNAL G.
5. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, Türkiye, 19 Mayıs 2021, (Tam Metin Bildiri)
2021
202124. ENDOKRİN BOZUCULAR VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
AÇAR Y., YILDIRAN H.
5. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, Türkiye, 19 - 20 Mayıs 2021, (Tam Metin Bildiri)
2021
202125. COVID-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE YETİŞKİN BİREYLERİN BESİN DESTEĞİ KULLANIMI VE KAYGI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
AÇAR Y., YILDIRAN H.
X. ULUSLARARASI BESLENME VE DİYETETİK E-KONGRESİ, Türkiye, 31 Mart 2021, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Cilt-Bağırsak-Beyin Ekseni: Cilt Hastalıkları ve Mikrobiyota İlişkisi
Açar Y., Özenoğlu A.
Beslenme ve Diyetetik Alanında Uluslararası Araştırmalar-III, Yahya Özdoğan, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.1-14, 2024
2024
20242. Vejetaryen Beslenme ve Mikrobiyota
Açar Y., Ayyıldız F.
Mikrobiyota, Probiyotikler ve Akılcı Beslenme, Vegetarian Nutrition and Microbiota, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.1029-1039, 2024